Entrades esglaonades, grups estables, control de temperatura i PCR diàries en la tornada a l'escola

Salut i Educació han presentat un pla genèric per a una tornada a l'escola marcada per la pandèmia de la Covid-19


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Lluís Llebot (Ajuntament de Sant Cugat)

Imatge d'arxiu / Foto: Lluís Llebot (Ajuntament de Sant Cugat)

El Govern ha anunciat aquest dimarts les línies generals i les mesures de seguretat del pla d'una tornada a l'escola del tot atípica. L'alumnat farà entrades 'esglaonades i en grups' als centres escolars, que hauran de prendre la temperatura a estudiants i professorat. Des d'Educació es garanteix la presencialitat a infantil i primària amb 'grups estables de convivència' de màxim 20 alumnes. Unes 'bombolles de convivència' 'tan reduïdes com sigui possible' però que, com la resta de mesures, s'aplicaran segons les característiques de cada centre.

A més, l'ús de la mascareta serà obligatori a secundària, a partir dels 12 anys, i a primària a partir dels sis anys en aquelles zones on el risc de contagi sigui més alt. De fet, en aquest sentit des de Salut s'ha anunciat un cribratge massiu al sector educatiu, amb mig milió de proves PCR entre el 15 de setembre i el 15 de novembre amb equips mòbils i amb una metodologia de 'pooling' que en permetria fer fins a 20.000 diaris. A més, com a mesures generals també s'haurà de regular la circulació de persones dins dels centres, organitzada per tal d'evitar aglomeracions i excessius creuaments. La intenció és fer les entrades i sortides, tant del centre com al torn dels patis i menjadors, de forma esglaonada.

A banda d'això, hi haurà un responsable d'atenció primària que vincularà el centre educatiu i el CAP per controlar la situació epidemiòlògica.

Mesures
La primera mesura que proposa el pla d'actuació és la dels 'grups de convivència estables' com a nuclis per facilitar la traçabilitat de possibles contagis. Dins del grup no serà necessari mantenir la distància física interpersonal ni l'ús de mascareta, que sí que s'hauran d'implementar quan hi entrin terceres persones. Caldrà fomentar, a més, la higiene de mans.

La mascareta no s'indica en el primer cicle d'educació infantil, fins als tres anys, i no és obligatòria fins als sis. A partir d'aquí serà obligatòria en aquells centres que estiguin ubicats en un territori en 'una situació epidemiològica alta' i fora del grup de convivència si no es pot mantenir la distància d'un metre i mig. A partir de 5è de primària, a secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d'adults serà obligatòria sempre que no s'estigui dins del grup de convivència estable. Pel que fa al personal docent i no docent, serà recomanable en els grups estables, i obligatòria per al personal quan imparteix classes a diferents grups quan no formin part del grup de convivència i no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres.

Un altre punt del pla subratlla que només es pot accedir al centre si hi ha absència de simptomatologia de Covid-19, o qualsevol altre quadre infecciós, i que no s'hagi conviscut o estat en contacte estret amb algun positiu confirmat o amb simptomatologia compatible en els 14 dies anteriors. Es controlaran els símptomes, i s'establiran pautes de neteja, desinfecció i ventilació per tal que cada centre pugui fer la seva planificació. Les classes previsiblement es reduiran, i seran necessaris uns minuts per poder ventilar les aules. També es demanarà respectar la distància de seguretat entre els grups estables tant a l'hora del pati com al menjador. A més, es marcaran pautes per a la gestió dels residus. Finalment, en un entorn de convivència com és un centre escolar, la detecció precoç de casos i el seu aïllament, així com dels seus contactes més estrets, és una de les mesures més 'rellevants' per mantenir entorns de seguretat i preservar al màxim l'assoliment dels objectius educatius i pedagògics.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.