Crida a l'esperança i a la implicació per canviar el món postcovid del Nobel de la Pau Pérez Esquivel

El pensador argentí Adolfo Pérez Esquivel ha protagonitzat la inauguració del 36è curs de la Unipau


  • Comparteix:

Imatge de la xerrada d'inauguració / Foto: Youtube

Imatge de la xerrada d'inauguració / Foto: Youtube

Missatge optimista i esperançador del pensador, escultor i Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel durant la xerrada d'inauguració del 36è curs de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Pérez Esquivel ha reflexionat sobre les conseqüències de la pandèmia mundial de la Covid-19 en una conversa que s'ha pogut seguir per videoconferència amb el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i col·laborador de la Unipau José María Perceval.

L'acte l'han presentat, també a distància, la directora de la Unipau, Neus Sotomayor, i el president, Arcadi Oliveres, que han agraït la col·laboració de Pérez Esquivel i el 'suport i la presència permanent' que ha donat a l'entitat, de la qual n'és president honorífic, des de la seva fundació, el 1983.

Durant la conferència, el pensador argentí ha posat sobre la taula 'les llums i les ombres' sorgides durant la pandèmia de la Covid-19, que ha 'portat a la superfície' les desigualtats socials que comporta el neoliberalisme radical i la privatització de la salut i l'educació, entre d'altres factors. Pérez Esquivel ha assegurat que hi ha dues altres pandèmies 'igual o més greus' que la causada pel coronavirus, la de la por i la de la fam. La primera, generada per la incertesa del moment, ha creat més murs, més fronteres i rebuig a allò desconegut i, per exemple, les persones immigrants. De fet, el Premi Nobel de la Pau ha criticat que la majoria de governs, sota l'excusa de la necessitat de més 'seguretat' i en el context de crisi sanitària, han augmentat la repressió i el control de la societat. El conferenciant defensa que cal lluitar per ser homes i dones realment lliures, tant socialment com espiritualment. Sobre la fam, Arcadi Oliveres ha recordat que en un mes mor més gent de fam al món de la que ha mort a causa de la Covid-19.

El missatge final, però, és esperançador i encoratjador perquè cadascú s'impliqui individualment en un moviment col·lectiu. 'Hem de ser protagonistes i constructors de la nostra història, no hem d'esperar que els altres ho facin per nosaltres', ha conclòs Pérez Esquivel.



La Unipau té la voluntat de mantenir totes les activitats aquest curs, tot i que s'haurà de determinar el millor format per a cadascuna. De moment, l'objectiu és reforçar la part educativa a les escoles i instituts, continuar amb les Nits temàtiques, de moment 'online', i reprendre el programa aturat per la pandèmia del curs d'estiu, que tractarà dels moviments ecologista, feminista i antiracista.


Adolfo Pérez Esquive

Seguim ferms. Un altre món és possible si tenim la capacitat d'unir-nos. No hem d'esperar que els altres generin aquest món possible, nosaltres hem de ser protagonistes i constructors de la nostra vida i generadors de la nostra història.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.