El protocol de Covid-19 a les escoles, pas a pas

Alumnes i personal docent i no docent han de fer aïllament preventiu només si tenen símptomes o són contactes estrets d'un positiu


Temes relacionats

Què he de fer si sóc un contacte estret? (23/set/20)


  • Comparteix:

Els centres presten especial atenció a la propagació del virus / Foto: Cugat Mèdia

Els centres presten especial atenció a la propagació del virus / Foto: Cugat Mèdia

Un cas confirmat en un centre escolar implica automàticament tests PCR i quarantena per tots els seus contactes estrets. Això vol dir els altres membres d'un grup de convivència estable o bé qualsevol persona amb qui hagi estat en contacte sense mascareta durant 15 minuts i a menys de dos metres de distància. D'aquesta gestió se n'encarrega el centre, que informarà les famílies sobre quan i com cal fer els tests als infants, que es fan amb un procediment especial menys molest que l'habitual i es poden fer, o bé als centres educatius o bé als Centres d'Atenció Primària.

Casos sospitosos
Es tracta de casos amb simptomatologia i pendents de PCR. Han de fer aïllament domiciliari, sigui quin sigui el resultat, també mentre està a l'espera de rebre'l. També han de quedar-se a casa els germans escolars o convivents que treballin en un centre educatiu. La resta de residents que no tingui relació amb cap escola o institut no tenen cap indicació especial.

Germans de contactes estrets
Els convivents amb contactes estrets (és a dir, no positius), no han de fer quarantena a casa i poden anar a classe amb normalitat. Per tant, un germà d'un infant que té un positiu a classe, ha de continuar amb l'activitat lectiva normal a no ser el seu germà donés positiu.

Contactes estrets del grup de convivència estable
Mentre esperen el PCR d'un cas sospitós, els seus companys de grup estable de convivència no han de fer aïllament preventiu. Una vegada confirmat el positiu, sí que han de fer una PCR i la quarantena corresponent. Es consideren contactes estrets els membres del grup i altres persones del centre que hagin estat en contacte amb el cas sense mascareta durant més de 15 minuts i a menys de 2 metres de distància.

Els qui hagin passat la malaltia els últims sis mesos, amb documentació que ho confirmi, no estan obligats a fer quarantenes. Ara bé, queda a l'elecció dels centres si recomanen anar a casa a l'alumne en concret perquè pugui seguir la classe a distància amb els seus companys o bé s'incorpora a un altre grup de convivència estable.

Actuació del centre educatiu en cas de positiu
Per evitar que cada família hagi de demanar hora per fer la prova i col·lapsar els serveis d'atenció primària, sempre que sigui possible una unitat mòbil es desplaçarà als centres educatius. Si no, el centre comunicarà com es faran.

Si la confirmació és durant l'horari escolar, el grup estable ha d'acabar la jornada lectiva amb normalitat, sempre mantenint les mesures de seguretat i evitant el contacte amb altres. Els alumnes i altres contactes estrets han de tornar després de les classes directament a casa per iniciar la quarantena.

Si es produeix fora de l'horari, excepte comunicació per part dels centres, els alumnes han d'anar al centre per organitzar la realització de la PCR als contactes estrets i rebre les instruccions per seguir l'activitat lectiva durant la quarantena. Si la PCR no es pot fer al centre educatiu, cal indicar on es farà. Abans i després de fer la prova, estarà prohibit fer activitats fora del centre.

Un resultat negatiu dels contactes estrets i confinats per un positiu dins del grup no eximeix de la necessitat de mantenir la quarantena, ja que la malaltia es pot manifestar uns dies després.

Com són els tests PCR a infants?
La conselleria remarca que per recollir mostres als alumnes s'utilitzen tècniques menys molestes que les habituals i el bastonet només s'introdueix 2 centímetres al nas. No és recomanable que els pares entrin als centres per acompanyar els infants perquè això trencaria totes les prevencions que es fan per evitar la propagació del virus.

Recomanacions sobre centres educatius i coronavirus / Foto: Generalitat
Recomanacions sobre centres educatius i coronavirus / Foto: Generalitat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.