El sector de les ambulàncies, de vaga indefinida

La protesta dels treballadors del transport sanitari afecta les dues ambulàncies de Sant Cugat

Una ambulància a Sant Cugat / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 13/oct/20 per Mar Castro / Acn

Els sindicats CCOO, USOC, SINDI.CAT i UGT han convocat una vaga indefinida al sector del transport sanitari, que afecta tots els treballadors de les empreses que presten els seus serveis en l'àmbit territorial de Catalunya, també a Sant Cugat. L'aturada és contra la decisió anunciada per part de la patronal ACEA d'aplicar una retallada salarial, encara no quantificada, que es traslladarà a la nòmina d'aquest mateix mes i en endavant. A la ciutat, actualment hi ha dues ambulàncies permanents. Els serveis mínims decretats per la Generalitat contempla un 85% dels efectius.

Ara fa tot just un any, sindicats, la patronal ACEA i el Departament de Salut de la Generalitat signaven un acord pel qual restituïen al personal dedicat al transport sanitari el nivell salarial anterior a la retallada del 3,5% que es va aplicar a tot el sector des de l'any 2013. En aquella ocasió, l'acord a tres bandes --d'aplicació per a totes les empreses contractades i subcontractades per part del CatSalut-- es va assolir, precisament en el context del procés de mediació d'una vaga sectorial que havia estat convocada en protesta per la pèrdua retributiva i exigint la introducció de millores en les condicions laborals recollides en un conveni que en aquell moment feia un any que es negociava i que, a dia d'avui, continua sent objecte de negociació.

Precisament, el punt mort en què es troba el conveni és el motiu principal de la protesta. El secretari d'organització de l'Agrupació d'Ambulàncies de CCOO, Manuel Campaña, ha explicat a Cugat Mèdia que el que es pretén és una equiparació de condicions entre els sectors privat i públic. "Mateixa feina, mateix salari, mateixes condicions", reclama el sindicalista.

Transcorregut només un any de la signatura d'aquell acord i la conseqüent desconvocatòria de la vaga anunciada, ACEA ha anunciat una nova retallada salarial que es traslladarà a la retribució de les plantilles de les empreses contractades per la Generalitat per realitzar les funcions de transport sanitari. Una rebaixa que els sindicats denuncien que s'imposa en plena situació de crisi sanitària com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i representa l'incompliment per part de la Generalitat i l'organització patronal dels acords assolits al setembre de 2019 per revertir les retallades salarials que el sector patia des de l'any 2013.

Serveis mínims decretats

  • El trasllat de malalts i accidentats en casos d'urgència i de necessitat inajornable, tant els que són a causa d'accidents esdevinguts a la via pública com els que són a petició domiciliària o bé els interhospitalaris.
  • El trasllat de malalts per rebre les degudes atencions als serveis d'hemodiàlisi i oncològics, així com per realitzar les proves complementàries que siguin declarades de caràcter urgent i els trasllats intrahospitalaris.
  • El trasllat de pacients donats d'alta al servei d'urgències que necessitin, segons criteri facultatiu, la utilització del transport sanitari per abandonar les dependències assistencials.
  • Les empreses han de disposar de la infraestructura necessària per poder realitzar operativament les tasques de transport que assenyalen els paràgrafs anteriors.


  • Aquests serveis mínims els ha de prestar, preferentment, si n'hi ha, el personal que no exerceixi el dret de vaga. Les empreses s'han d'assegurar que les persones designades per fer els serveis mínims rebin una comunicació formal i efectiva de la designació.


    DECLARACIONS

    Manuel Campaña

    En aquest conveni busquem l'equiparació del sector privat amb el públic. Mateixa feina, mateix salari, mateixes condicions laborals.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio