L'Acusticat arrenca a Sant Cugat amb el repte de contenir la contaminació acústica

La tercera edició del congrés se celebra a Sant Cugat des d'aquest dimarts en format virtual


  • Comparteix:

El soroll ambiental és una de les principals fonts de contaminació / Foto: Localpres

El soroll ambiental és una de les principals fonts de contaminació / Foto: Localpres

El Congrés d'Acústica de Catalunya ha arrencat aquest dimecres a Sant Cugat amb el repte d'analitzar i donar resposta a la contaminació acústica. Dos dies que serviran per plantejar reptes i dilemes al voltant del soroll i els seus afectes sobre la salut de la ciutadania en un format virtual. La tercera edició de la iniciativa, que s'allargarà fins dijous, ha arrencat amb una obertura institucional per part de la secretària de Medi Ambient de la Generalitat, Marta Subirà, el president de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Els tres ponents han destacat la importància que ha adquirit la contenció de la contaminació acústica en els últims anys per part de les administracions públiques i han remarcat la necessitat de compaginar l'activitat humana amb el soroll. En aquest sentit, Subirà ha assenyalat que encara hi ha centenars de milers de persones a Catalunya exposats a uns decibels per sobre del que seria recomanable, 65 a la nit i 55 a la nit.

Un control del soroll que és un dels eixos de la millora ambiental de Sant Cugat, com ha explicat Ingla, que ha apuntat a la reducció del trànsit com una de les maneres de rebaixar aquesta pressió sonora a la qual estan sotmesos els ciutadans. "Estarem molt atents a tot el que s'hi dugui a terme perquè el que volem fer és continuar avançant en aquesta ciutat sostenible, també en el tema acústic", ha remarcat. En aquest sentit, els tres ponents han posat de manifest que l'acústica ha de passar a formar part integral de les polítiques de medi ambient, un fet que, com ha explicat Gomar, s'ha pogut constatar durant el confinament, on hi ha hagut reduccions molt importants de registres sonors amb l'aturada de l'activitat humana.

L'Acusticat coincideix amb l'Any Internacional del So i el congrés aprofitarà aquesta iniciativa per posar en relleu la importància de les ciències i tecnologies relacionades amb el so i per això durant els dies previs a l'Acusticat s'han fet dos 'Soundwalks', dues caminades per la ciutat per descobrir els entorns sonors. També hi haurà espai per les ponències magistrals, en aquest cas del responsable del Laboratori de Bioacústiques de la UPC, Michel André; el professor de la Bartlett School of Environtment, Energy and Resources Francesco Aletta; i el propietari de l'enginyeria ICR, Francesc Magrans.

L'adaptació a la pandèmia ha fet canviar elements característics del festival, com la fira virtual i els punts de trobada entre assistents i la organització ha intentat mantenir-los actius en el format virtual. A través de xats i activitats de 'networking', els participants podran aportar opinions i reflexions i conèixer els serveis que ofereixen els patrocinadors de la iniciativa.






Marta Subirà

Compatibilitzar l'activitat humana amb el benestar acústic és molt complex però necessari, ja que en aquests moments ja és una qüestió de salut pública.

Xesco Gomar

El so i els sorolls ens acompanyen contínuament. Ho hem pogut comprovar durant el confinament, quan els nostres tècnics han mesurat un mateix punt abans i durant i han pogut constatar variacions d'entre 3 i 10 decibels.

Mireia Ingla

Estic convençuda que la nostra ciutat podrà aprendre moltíssimes coses. Estarem molt atents a tot el que s'hi dugui a terme perquè el que volem fer és continuar avançant en aquesta ciutat sostenible, també en el tema acústic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.