Els discursos de Companys durant la Guerra Civil, una mostra de la 'resistència i dignitat' del republicà

L'historiador de Sant Cugat Josep Maria Figueres recull en un llibre tots els discursos de Lluís Companys durant la guerra


Temes relacionats

Banderes a mig pal a Sant Cugat per commemorar l'afusellament de Lluís Companys (15/oct/20)


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu de Lluís Companys / Foto: Cedida

Una imatge d'arxiu de Lluís Companys / Foto: Cedida

Els discursos públics de Lluís Companys durant la Guerra Civil van posar de manifest 'la capacitat de resistència i dignitat' del llavors president de la Generalitat. L'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres ha recollit tots els parlaments del republicà (150) durant el període bèl·lic en el llibre 'Lluís Companys i Jover: Discursos de guerra', editat per la Generalitat amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de l'afusellament del mandatari, que té lloc aquest dijous. No només hi ha els discursos que va expressar verbalment, sinó que també hi ha documents escrits, com articles.

Figueres ha explicat a Cugat Mèdia que el llibre permet "viure la guerra des de la perspectiva de Companys", que va tenir un paper cabdal en la resistència republicana. "Catalunya va ser dels pocs llocs on va guanyar la República", recorda l'historiador, que apunta que el punt d'inflexió va ser la Batalla de l'Ebre, on l'artilleria i l'aviació del bàndol revoltat va acabar desequilibrant la balança.

80 anys després de l'afusellament de Companys, Figueres considera que el seu record es manté viu. "La memòria és viva i l'exemple encara cou, per la seva fermesa, perquè va guanyar als militars rebels i per la seva constància", reflexiona el santcugatenc.

'Lluís Companys i Jover: Discursos de guerra' recull discursos que, en certa manera, defugien de l'intel·lectualisme, ja que estaven adreçats al poble. Això va propiciar que fa més de vuit dècades aquests parlaments tinguessin molta acceptació entre la ciutadania catalana.

Portada del llibre
Portada del llibre



Josep Maria Figueres

Companys sabia que la guerra estava a les acaballes, però manté una posició de dignitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.