L'Ajuntament instarà el govern espanyol a cancel·lar el deute extern dels països afectats pel tsunami


  • Comparteix:

La moció de l'equip degovern és aprovada per unanimitat tot i que des de l'oposició lamenten que CiU i ERC no hagin buscat prèviament un acord institucional

La moció de l'equip degovern és aprovada per unanimitat tot i que des de l'oposició lamenten que CiU i ERC no hagin buscat prèviament un acord institucional

L'Ajuntament de Sant Cugat instarà al govern de l'Estat Espanyol a cancel·lar el deute extern dels països afectats pel sisme submarí del sud est asiàtic i la costa africana, i demanarà també que les ajudes que s'hi enviïn no es facin en forma de crèdits FAD sinó que siguin donacions no reembossables. Així s'ha aprovat per unanimitat en el ple municipal, tot i que des de l'oposició han lamentat que l'equip de govern no s'hagi buscat prèviament un acord institucional sobre aquest tema.

Davant la catàstrofe provocada pel sisme submarí que el passat 26 de desembre va sacsejar el sud est asiàtic, deixant almenys 150.000 morts, milers de desapareguts i uns danys materials incalculables, el ple de l'Ajuntament ha decidit aportar el seu gra de sorra i demanar al govern espanyol la cancel·lació del deute extern dels països afectats. I és que aquests països carreguen actualment amb un deute extern total de més de 294.400 milions d'euros, dels quals el govern espanyol n'és creditor de 513 milions.

A més, des de l'Ajuntament també s'instarà l'Estat Espanyol a enviar ajuts en forma de donacions no reembossables i no en concepte de crèdits del Fons d'Ajuda al desenvolupament (FAD), ja que aquests crèdits acaben perjudicant més la situació d'aquests països incrementant un deute que en cap cas no poden pagar. Escoltem el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon.

Toni Ramon

També el que demanen al govern espanyol és que no atorgui aquests ajuts amb crèdits FAD perquè si els crèdits són reembossables fan encara més gran la llosa que suporten aquests països.


La moció, presentada per l'equip de govern, també acorda demanar al govern espanyol que proposi la cancel·lació del deute extern d'aquests països als principals països creditors i a les institucions financeres internacionals, i insta també a fer auditories per aclarir l'origen d'aquest deute extern, provocat sovint per govern corruptes, i a emprendre, si cal, les accions pertinents.

La moció ha estat aprovada per unanimitat tot i el descontentament palès dels grups de l'oposició pel que consideren una actuació unilateral de l'equip de govern en aquest tema. PSC, ICV i PP han coincidit a lamentar que CiU ERC no hagin buscat un acord institucional abans del ple ni pel que fa a aquesta moció ni tampoc en relació la partida que s'ha enviat per ajuda humanitària. Tot i això, la regidora ecosocialista, Assun Reyes, ha celebrat que CiU se sumi a les peticions de cancel·lació del deute extern, una cancel·lació que, segons ha dit, s'hauria d'estendre a tots els països pobres.

Asún Reyes

Tota l'acció sortint de l'Ajuntament de Sant Cugat està vinculada a propostes de l'equip degovern fetes públiques abans del ple i que no són fruit d'acords institucionals entre totes les forces.


Recordem que, a banda d'aquesta moció, l'Ajuntament ha enviat una partida de 18.000 per ajuda humanitària que es gestiona des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.