[Crònica] Solidaritat veïnal, greuges històrics i desconfiança

Cugat Mèdia es passa el dia a la Floresta per explicar com el barri s'implica a fons per reclamar la reobertura total de consultori


  • Comparteix:

Els concentrats han elaborat pancartes / Foto: Cugat Mèdia

Els concentrats han elaborat pancartes / Foto: Cugat Mèdia

'Qui m'havia de dir que avui dinaria de restaurant', deia una de les ocupants del Consultori de la Floresta mentre gaudia d'uns fideus orientals que algú havia portat per als concentrats. De fet, buidar l'espai serà força més difícil del que pot semblar per la quantitat de menjar que ha anat arribant per donar suport a les persones que, per torns, segueixen tancats al dispensari del barri per reclamar la reobertura total del servei i una atenció primària 'de qualitat' per als seus habitants. Anys de retallades que han culminat amb una obertura a mig gas que no satisfà de cap manera el barri. Cugat Mèdia ha estat allà des de primera hora del matí per explicar-ho.

Els florestans s'han organitzat per cobrir els torns fins al dilluns a la tarda, quan el Consell de Barri telemàtic monogràfic serveixi per unificar les veus de molts sectors, tant gent jove com gent gran, per recuperar l'assistència primària al barri. Dins el Consultori, tothom estava atent al gran rebombori mediàtic que ha generat el tancament. Amb optimisme esperen també que aquest acte a la Floresta sigui la guspira que encengui un foc que s'estengui per tota Catalunya, on el tancament de centres d'atenció primària s'ha acarnissat amb els nuclis de població més petits.

Mentre passen les hores, abans que arribi l'alcaldessa, Mireia Ingla, acompanyada d'altres regidors, els veïns concentrats recorden amb Cugat Mèdia altres moments de la història d'aquest consultori, que havia arribat a tenir servei de pediatria i dos metges, però que a poc a poc ha anat perdent serveis fins a patir situacions com les que no oblida un dels concentrats. En plena temporada de la grip, un tall de llum va fer malbé les vacunes de la grip, ja que l'equipament no disposava de generador per mantenir la temperatura de les neveres, o com les goteres que van obligar a traslladar les extraccions de sang al CAP de Valldoreix. En aquest sentit, ara fan un paral·lelisme amb el fet que les vacunes de la grip se les han de posar a la Casa de Cultura, fet que suposa per alguns veïns un trajecte de gairebé una hora en transport públic.

Els concentrats que hi han passat la nit, una barreja entre veterans i més joves, acumulen anys de greuges i el tancament per la pandèmia de covid, i la posterior reobertura parcial del consultori, només ha estat la gota que ha fet vessar el got. Per això no n'han tingut prou amb les explicacions de l'alcaldessa, a qui li han reclamat un "compromís ferm" i que estigui al seu costat en aquestes reivindicacions. Desconfien que la reunió anunciada per dimarts que ve amb Salut i Mútua de Terrassa serveixi per recuperar el servei. De fet, el que voldrien és fins i tot ampliar-lo.

Per tot plegat, el barri s'ha entregat en el suport als concentrats. Un matí de negociacions amb l'Ajuntament perquè no posessin obstacles a l'ocupació, i perquè permetessin fer relleus entre els concentrats mentre duri la tancada. La Policia Local finalment ha marxat a les onze del matí, amb el compromís dels concentrats de respectar les distàncies de seguretat i no superar mai les sis persones, incloent-hi un periodista, a l'interior. La visita de l'alcaldessa, que s'ha compromès a seguir treballant per la reobertura i els ha emplaçat a una reunió, ha marcat el final de la primera nit i el compàs d'espera per a l'assemblea de la tarda, on el veïnat decidirà si segueix o no amb el tancament fins dilluns.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.