El govern espanyol aprova l'estat d'alarma amb la intenció que s'allargui fins al mes de maig

Aquest és el paraigua perquè les comunitats autònomes puguin aprovar restriccions com el toc de queda, amb seguretat jurídica


  • Comparteix:

El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat ja l'estat d'alarma que permetrà a les comunitats autònomes fer diferents restriccions de mobilitat per aturar l'augment de contagis de Covid-19. Pedro Sánchez ha fixat un toc de queda general entre les onze de la nit i les sis del matí, però cada comunitat la pot ajustar a les seves necessitats amb un marge d'una hora amunt o avall. La Generalitat ja ha anunciat que a Catalunya no es podrà sortir al carrer entre les deu de la nit i les sis del matí, i que els comerços i tots els establiments hauran de tancar a les 21 hores. l Govern contempla excepcions, especialment per permetre els desplaçaments de tornada a casa. Les comunicarà en roda de premsa a les 18 hores, després de la reunió del Procicat, prevista per a les 16 h.

El decret de l’estat d’alarma té una durada de 15 dies però la previsió del govern espanyol és prorrogar-lo durant sis mesos, fins el 9 de maig. Entra en vigor aquesta tarda i el govern espanyol aprovarà la pròrroga aquest mateix dimarts perquè el Congrés l'aprovi la setmana que ve. El decret també limita les reunions a sis persones i permet que els governs autonòmics restringeixin moviments entre comunitats autònomes A. Les comunitats no podran decidir si apliquen o no el toc de queda, però sí que podran modificar-ne l'horari una hora. En queda fora només Canàries.

En roda de premsa a La Moncloa, Sánchez ha explicat que les raons per a la seva aprovació estan "plenament justificades", i cal "transmetre la realitat" als ciutadans, que és que "estem plenament immersos a la segona onada de la pandèmia". El decret estableix que les autoritats delegades de l'estat d'alarma seran els presidents de les comunitats i l'òrgan de direcció serà el Consell Interterritorial de Sanitat, que podrà adoptar mesures per endurir-lo o alleugerir-lo segons l'evolució de la pandèmia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.