Oriol Farrés: 'Ara que ens passa una cosa a tots alhora tenim l'oportunitat de construir institucions globals'

El professor de Filosofia de la UAB reflexiona al cicle 'Enraonar' sobre com l'equilibri entre la llibertat i la salvaguarda de la salut


  • Comparteix:

La crisi de la Covid-19, més enllà de tensar els sistemes sanitaris d'arreu del món, també ha posat a prova la compatibilitat entre mantenir les llibertats i salvaguardar el bé comú. El professor de Filosofia de la UAB Oriol Farrés fa una aproximació des del republicanisme d'arrel al concepte de salut pública i hi veu una oportunitat: el fet que la pandèmia afecta el món sencer, pot permetre la creació 'd'institucions globals'. Farrés ho ha explicat a la xerrada 'Salus populi suprema lex', emmarcada en el cicle 'Enraonar', i que s'ha emès en directe des del plató de Cugat Mèdia.



El conferenciant ha recordat la màxima de Ciceró que deia "que la salut del poble sigui la llei suprema". També ha passat per Aristòtil i la percepció que el poder, a través de les lleis, iguala els ciutadans i, per tant, garanteix la llibertat. Així, apunta que els governants han de fer un servei "desinteressat" per garantir els drets del ciutadà i, per tant, aquest sempre pot reclamar al governant que faci més aproximacions més profundes als drets.

Vist tot plegat, Farrés ha fet una reflexió sobre com s'entomen les restriccions anti-Covid: "Quan algú diu que té dret a no portar mascareta posa el seu interès particular a anar pel carrer com li dona la gana al bé comú", que en aquest cas s'identifica a la salut pública. "Un ciutadà republicà i responsable entén que en determinades circumstàncies ha de posar en preeminències l'interès general per sobre del particular", ha explicat.

Així, des del republicanisme no es pot posar "mai en dubte el bé comú", en aquest cas, la salut. Per assolir aquest objectiu, Farrés emplaça a fer-ho amb prudència. I en aquest cas, considera que la millor opció és fer la presa de decisions fent partícips els ciutadans: "La visió dels experts és necessària, però no és suficient".

El professor de Filosofia també ha fet una aproximació etimològica de la paraula llatina 'salus', que es pot traduir com a "salvació, alliberament, seguretat, preservació i benestar". Si es fa una mirada més enrere, a l'arrel indoeuropea, s'observa que aquesta paraula comparteix arrel ('Sol') amb el mot 'solidariat'. Són paraules, segons Farrés, "agermanades".


Oriol Farrés

Ara que ens passa una cosa a tots a l'hora tenim l'oportunitat de construir institucions globals, ciutadania cosmopolita, república mundial en el sentit kantià d'horitzó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.