Victòria Camps: 'Mentre no tinguem vacuna, hem de tenir cura els uns dels altres i cuidar-nos'

Dins les conferències del cicle Enraonar, la filòsofa ha recordat la importància del valor de tenir cura, que ha agafat rellevància amb la pandèmia


  • Comparteix:

La convidada en les conferències del cicle Enraonar d'aquest dilluns ha sigut la catedràtica emèrita del departament de filosofia de la UAB, Victòria Camps, que alhora és també una de les coordinadores d'aquest cicle, al costat del també filòsof Daniel Gamper. Camps ha fet una dissertació sobre el concepte tenir cura, i l'ha relacionat en el moment complicat que vivim en plena pandèmia. La xerrada s'ha gravat als estudis de Cugat Mèdia i s'ha emès en streaming a través de cugat.cat i el canal de youtube de l'Ajuntament.



"Tothom és conscients que té uns drets que ha de reclamar, però això vol dir que també té uns deures, que són obligacions de tota la ciutadania. Dins d'aquestes obligacions, hi ha el de tenir cura, i aquesta s'ha posat més en evidència enmig d'una pandèmia", i ha afegit: "Mentre no tinguem vacuna, hem de tenir cura els uns dels altres i cuidar-nos". Victòria Camps, recordant la filòsofa Carol Gilligan, té molt clar que aquest hauria de ser un valor social al mateix nivell que el de la justícia, però que per desgràcia no és així.

"Aquest valor ha quedat dins la vida domèstica i se n'ha encarregat bàsicament les dones. Ha sigut un valor ocult, una obligació derivada de la biologia pel fet de tenir els fills i haver de cuidar-los", ha recordat Camps. En aquest sentit ha apuntat que el món de la infermeria, molt feminitzada, té molt interioritzat el concepte de cuidar dels altres. "Els metges curen, les infermeres cuiden". Però alhora ha apuntat que durant la primera onada, tots els sanitaris, no només les infermeres, han cuidat dels malalts de covid que no podien tenir els familiars a prop.

Camps ha recordat també una frase d'un altre filòsof, Alasdair MacIntyre, que diu que "els humans són animals racionals dependents, i si en fóssim conscients, tots entendríem que hem de cuidar dels altres i altres cuidaran de nosaltres". Per això aquesta catedràtica en filosofia afirma que "tenir cura no encaixa amb el model de societat actual que gira entorn de la vida productiva". Per Camps, tots treballem per produir, i en els temps que ens queda cuidem dels qui ens envolten. Per aquest motiu moltes vegades s'ha de recórrer a terceres persones per fer aquesta tasca. "Hi ha cures que es poden professionalitzar i s'han de professionalitzar, perquè no tot pot quedar en mans de la família, però tenir cura no pot ser només una operació mercantil".

Camps ha acabat la conferència amb una darrera puntualització sobre el concepte: "Hem de diferenciar entre tenir cura d'algú que ho necessita i tractar amb la gent amb cura. Per exemple, un empresari ha de tractar amb cura els seus treballadors".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.