Vicki Bernadet: 'Si el 20% de nens i nenes que pateixen abús sexual estiguessin malalts, estaríem davant d'una pandèmia'

Aquest dijous es commemora el Dia Mundial de la Prevenció contra l'abús sexual infantil


  • Comparteix:

Imatge d'un menor / Foto: Fundació Vicki Bernadet

Imatge d'un menor / Foto: Fundació Vicki Bernadet

La Fundació Vicki Bernadet engega una campanya de sensibilització pel Dia Mundial de la Prevenció contra l'abús sexual infantil, que es commemora aquest dijous. Es tracta d'una campanya amb la col·laboració d'Ogilvy per visibilitzar l'existència de l'abús sexual infantil en un intent d'apel·lar a la consciència individual i col·lectiva per fer que aquestes xifres es transformin en un zero. Una xacra que afecta un de cada cinc infants (a Europa, els Estats Units i el Canadà; a la resta de països la xifra és més alta) i sobre la qual la valldoreixenca Vicki Bernadet alerta, en declaracions a Cugat Mèdia, que 'si el 20% de nens i nenes que pateixen abús sexual fos una xifra de víctimes d'una malaltia, estaríem davant d'una pandèmia'.

S'estima que el 80% de les agressions sexuals es produeixen en l'entorn de confiança del nen o nena i el 65% dins de la família. Bernadet reclama més atenció a una infància que "durant el confinament, ha pogut patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb el risc que, en alguns casos, hagin estat més greus". L'estat d'alarma i els confinaments posteriors no ajuden a poder establir unes xifres concretes sobre l'augment de casos d'abusos sexuals infantils. Aquesta falta de dades sovint també es deu a l'aïllament que aquests infants pateixen, sobretot en aquests moments de confinament. En conseqüència, també es troben amb una manca dels recursos que poden ajudar-los. Això provoca que les denúncies de violència sexual en la infància arribin un cop la víctima ja és adulta.

Bernadet subratlla que aquesta realitat no està en les agendes polítiques ni socials: "Cap institució pública s'ha preocupat de fer intervencions en els casos ja existents per veure si durant el confinament aquests nens estaven patint abusos; ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l'ordinador per demanar ajuda, ni s'han plantejat noves formes d'ajuda". En aquest sentit, explica que "no hem aconseguit trencar el tabú" i reclama més "sentiment comunitari" perquè, a través del veïnat, de la comunitat es puguin "rescatar" víctimes.

Detectar els casos d'abusos sexuals per ajudar les víctimes i contribuir a erradicar aquestes xifres és una de les motivacions en aquesta campanya i "requereix la implicació de tota la societat", diu Bernadet. Demana que tots estiguem atents per denunciar no només els casos que ja han generat danys visibles, sinó també el que no hagin deixat marques i que són sospitoses de derivar en agressions sexuals. "Pot ser que no ens sentim còmodes, però les preguntes correctes per part de l'adult protegeixen als nens".

Des de la Fundació, s'ha obert la possibilitat d'atendre en línia les víctimes de tot l'Estat espanyol, per tal que el confinament no sigui un impediment i es pugui seguir garantint totes les ajudes i recursos possibles.


Vicki Bernadet

Si s'han trobat amb algun problema, no han tingut possibilitat de demanar cap ajuda enlloc. Potser s'han trobat tancats en cases on s'ha produit una situació de violència per primera vegada, o si ja havia passat alguna cosa abans segurament s'ha agreujat. No hem sabut ajudar-los, no hem tingut una mirada cap a la infància en aquest confinament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.