Àngel Puyol: 'L'escola pública és el millor sistema que hem inventat per compensar les desigualtats que es produeixen des del bressol'

El professor d'Ètica i Filosofia política a la Universitat Autònoma de Barcelona ha parlat sobre 'El dret a la fraternitat'


  • Comparteix:

El convidat de la darrera conferència del cicle 'Enraonar' d'aquest dilluns ha estat el professor d'Ètica i Filosofia política a la Universitat Autònoma de Barcelona i consultor d'Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya, Àngel Puyol, que ha parlat sobre 'El dret a la fraternitat'. Puyol ha fet una dissertació sobre els valors de la igualtat i la llibertat i sobre la necessitat de la fraternitat per completar-los. La xerrada s'ha gravat als estudis de Cugat Mèdia i s'ha emès en streaming a través de Cugat.cat i el canal de Youtube de l'Ajuntament.



"La fraternitat és un valor republicà. Crec que és una forma de traslladar el "cuidem-nos" a una esfera pública. La fraternitat no és un valor individualista, sinó comunitari, un valor que implica vincles, de relació i això en definitiva és política", ha explicat Puyol que considera que "la fraternitat ha quedat aparcada de manera injusta".

Per Puyol la llibertat i la igualtat "són valors imprescindibles en la nostra societat democràtica, però insuficients". Puyol creu que cal complementar-los amb la fraternitat. De fet, segons Puyol la igualtat "és un valor que té contradiccions i mancances i que és insuficient per definir la justícia". En aquest sentit, exposa que "la idea d'igualtat no inclou quants hem de ser iguals, el que diu és que els iguals s'han de tractar entre sí com a iguals. Però qui són els iguals?", es pregunta Puyol durant la conferència.

Puyol explica que "a les nostres societats democràtiques, la idea de justícia és sempre una combinació entre igualtat i llibertat. Si tot el pes estigués a la llibertat, seria un desastre perquè si tots som lliures i només lliures, el més fort faria el que voldria amb el més feble, per això es reivindica la igualtat", diu Puyol, que afegeix, però, que "si anem a l'altre extrem, i tot és absolutament igualitari, acabaríem anul·lant la llibertat. I quan es parla d'igualtat econòmica, hi ha moltes vessants perquè, de fet, ni el mateix Marx va defensar la igualtat econòmica, la seva idea anava més lligada a la fraternitat", considera Puyol.

Segons Puyol, "el principal problema de la societat és la pobresa des del punt de vista de justícia social" i aposta per "donar un benestar material suficient a tothom i, a partir d'aquí, que funcioni l'economia liberal i les desigualtats com espontàniament sigui, però que es garanteixi una mínima i suficient igualtat material per a tothom". Segons Pugol, "això seria molt més just del que tenim ara".

Puyol també parla de la igualtat d'oportunitats. "És la que més reivindiquem i la que conté més consens social i polític", diu el filòsof. "Aquest seria l'ideal igualitari més important que tenim, però està ple de contradiccions", apunta. I és que està ple de contradiccions, assegura, "perquè tothom hauria de partir de la mateixa línia de sortida. I això és injust i indesitjable moralment perquè perquè això sigui cert hauríem d'abolir la família. La institució de família l'hauríem d'exterminar perquè la família és el principal focus de desigualtat social a nivell d'oportunitats", creu Puyol que afegeix que "l'escola pública és el millor sistema que hem inventat per compensar les enormes desigualtats que es produeixen ja des del bressol".

Puyol ha recordat, per finalitzar, que no es pot confondre fraternitat amb solidaritat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.