El 60% dels treballadors interins de l'Ajuntament demana la fi de la seva temporalitat

La plataforma que els agrupa s'ha constituït en una secció sindical que es presentarà a les eleccions al comitè del consistori

L'Ajuntament de Sant Cugat.

Societat

Publicat el 10/des/20 per Albert Solé

A l'Ajuntament de Sant Cugat dos de cada tres treballadors públics són interins, és a dir, que no són funcionaris i no tenen el lloc de feina assegurat. Fa dos anys es van constituir com a plataforma, però ara han fet un pas més i s'han convertit en una secció sindical per presentar-se a les properes eleccions al comitè d'empresa del consistori. Ser interí significa que la teva plaça és provisional, però en molts dels casos dels treballadors santcugatencs, aquesta interinitat s'ha allargat 10, 15 i fins a 25 anys. Aquest problema és comú a tot l'estat espanyol. Una sentència europea obliga les administracions espanyoles a posar fi a aquesta interinitat a la funció pública, però no concreta com s'ha de fer. Els interins mobilitzats no volen passar per unes oposicions de torn obert a tothom perquè ho consideren injust. El TJUE tampoc les recomana, però no les veta.

Víctor Balboa, un dels portaveus de la plataforma d'interins de Sant Cugat, explica a Cugat Mèdia que Espanya està incomplint una directiva europea que diu des de fa 21 anys que no es pot abusar d'un treballador temporal, sigui públic o privat. "En una empresa privada, si fa dos anys que ets temporal, t'han de fer un indefinit. Això a l'administració pública a l'estat espanyol no passa, perquè en altres països sí que s'ha anat fent, perquè no s'ha transposat aquesta directiva [1999/70/CE] que és la clau de tot". El 19 de març de 2020 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar, davant una demanda d'uns interins de la Comunitat de Madrid, que l'estat espanyol no estava obligat a fer fixes a tots els interins automàticament, "però sí que deia que el que segur no era una solució era continuar fent oposicions de torn lliure", apunta Balboa.

Aquesta sentència, concretament, acusa l'administració espanyola d'abusar dels interinatges i ofereix tres sortides: la convocatòria d'oposicions, convertir els interins en 'indefinits no fixes' o bé concedir-los una indemnització prou alta per evitar aquest abús en el futur. La sentència del TJUE, però, sí que desaconsella les dues primeres, encara que ho deixa en mans de la justícia espanyola.

La plataforma d'interins considera "injust" que es convoquin oposicions en les quals es pugui presentar qualsevol persona després de tants anys "d'haver estat abusats per l'administració" fent feines estructurals durant més d'una dècada, i sense els "avantatges" dels funcionaris, com la promoció interna o les excedències.

Irene Castro, una altra de les portaveus dels interins santcugatencs, explica que "no hem de perdre de vista que aquests processos ja els vam passar quan vam accedir a la feina. Nosaltres ja vam complir amb els principis d'igualtat i capacitat en l'accés. Nosaltres quan vam accedir fa deu, quinze, vint o vint-i-cinc anys, vam entrar en processos selectius que permeten garantir aquests principis, que és el que estableix la normativa espanyola. I per altra banda, també és curiós que hi ha una altra sentència del mateix tribunal, bastant més recent que l'anterior, que en el cas de Portugal directament determina que els interins s'han de fer fixes, i la normativa de Portugal és la mateixa que l'espanyola", assegura Castro.

Arribats a aquest punt, i veient que els sindicats tradicionals no els han donat suport, els interins han decidit agrupar-se en una secció sindical per poder presentar-se a les eleccions al comitè d'empresa.

Fa unes setmanes aquesta plataforma d'interins de la ciutat es va reunir amb l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui va ser comprensiva amb la seva situació, expliquen. "L'Ajuntament de Sant Cugat ha manifestat que no volen ser els primers a fer una passa d'aquest tipus i està una mica esperant si hi ha algun canvi normatiu a nivell estatal, que Espanya faci la transposició a la directiva abans de prendre cap determinació en aquest sentit", afirma Castro. Cugat Mèdia s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament, que ha declinat fer declaracions sobre aquest tema.

Segons expliquen aquests interins, si un estat no transposa una directiva europea, un jutge sí que podria aplicar-la, "però el Tribunal Suprem mai ha sancionat l'abús de la temporalitat a l'administració pública".


DECLARACIONS

Victor Balboa

"Si tu estàs incomplint un precepte, que és bàsic de la Unió Europea des de l'any 1999, que és que tu no pots abusar d'un treballador, ja sigui públic o privat, perquè és important saber que en l'àmbit privat ja fa molts anys que està regulat. En una empresa privada si portes dos anys de temporal, t'han de fer un indefinit. Això a l'administració pública a l'estat espanyol, perquè en altres països sí que s'ha anat fent, no s'ha transposat aquesta directiva que és la clau de tot"

Your browser doesn’t support HTML5 audio