Dr. Pérez Porcuna: 'Hem de seduir la gent per vacunar-se i no hem de culpabilitzar ningú per preocupar-se per la seva pròpia salut'

El pediatre del CAP Valldoreix, doctor en malalties tropicals i infeccioses, és un dels professionals dels CAP de Sant Cugat ja vacunats


Temes relacionats

Els sanitaris dels CAP de Sant Cugat es vacunen contra la Covid-19 (13/gen/21)


  • Comparteix:

El doctor Pérez Porcuna rebent la vacuna / Foto: Mútua Terrassa

El doctor Pérez Porcuna rebent la vacuna / Foto: Mútua Terrassa

El personal sanitari dels CAP de Sant Cugat estarà vacunat aquest divendres. Es tracta d'un pas fonamental perquè puguin exercir la seva tasca amb seguretat i tranquil·litat. Cugat Mèdia ha parlat amb un dels professionals vaccinats, el doctor Tomàs Pérez Porcuna, pediatre al CAP Valldoreix i expert en malalties tropicals i infeccioses, que ha incidit en el fet que la vacuna és segura: 'Ho és, i puc ser bastant rotund'. Pérez Porcuna considera que el repte que té ara tant l'administració com les entitats sanitàries és convèncer els escèptics: 'Hem de seduir la gent per vacunar-se i no hem de culpabilitzar ningú per preocupar-se per la seva pròpia salut'.

ESCOLTA-HO

Què tal la punxada?
Bé, bé, ho he pogut suportar.

La vacuna que s'ha administrat és la de Pfizer. Què té d'especial?
Incorpora una nova metodologia, però canvia poc pel que fa una vacuna. El que fan les vacunes és mostrar a l'organisme una part del virus perquè la sapiguem reconèixer. Per detectar-ho es pot fer de diverses maneres: amb altres virus, aprofitant una proteïna... En aquest cas, aquesta vacuna agafa un tros del virus que fins ara no s'agafava.

La vacuna és segura?
Sí, i puc ser bastant rotund. Qualsevol medicament, fins i tot un paracetamol, té risc que et senti malament. El risc zero no existeix. Però pels estudis que tenim fins ara, la vacuna té un perfil de seguretat molt bo. S'han produït molt pocs casos d'efectes secundaris. Aquesta vacuna és tan segura com qualsevol altre medicament.

Hi ha qui té por de vacunar-se...
Tenir respecte a coses de la nostra salut és normal. Hem d'assumir que volem estar informats, està bé. La vacuna és segura. Té una metodologia nova? Sí. Ha passat els controls de seguretat? Sí. Ha anat molt ràpid per les necessitats? També, però és que hi havia un treball previ amb altres coronavirus. Crec que és bo que la gent pregunti i s'informi, que sigui conscient de la decisió que prengui. Però és una vacuna segura i recomanable. El risc de contagiar-se de Covid-19 i que et passi quelcom dolent és molt més alt que la possibilitat que la vacuna et senti malament.

Tomàs Pérez Porcuna / Foto: Cedida
Tomàs Pérez Porcuna / Foto: Cedida

Una vegada administrada la vacuna, com canvia la feina que fan els professionals sanitaris?
Canvia força i us ho explicaré amb una dada molt simple. La vacuna de Pfizer requereix dues dosis, però només amb la primera, a partir del desè i quinzè dia, el risc que jo pugui morir per Covid-19 baixa més d'un 95%. Això, per a aquells que estem en risc d'exposició, la seguretat que dona és molt alta. A més, tampoc podrem ser transmissors de la malaltia, una vegada estigui completada la vacunació.

Crec que la seguretat personal que et dona que, encara que emmalalteixis no sigui greu, tranquil·litza l'esperit. Es viu amb molta tensió, això d'estar exposat a una realitat en la qual et pots contagiar, que pots contagiar la teva família... Molta gent passa un coronavirus benigne, però molts d'altres no. I això angoixa. Per tot plegat, veureu que la taxa de vacunació entre sanitaris serà molt alta.

També seria desitjable que la taxa de vacunació global sigui alta, oi?
És clau, molt important. La vacuna pot fer una protecció personal, però s'ha d'assolir la protecció de ramat. Com més, millor. Com menys càrrega viral, menys possibilitat que hi hagi mutacions i que el virus perduri en el temps.

Cal que des de les autoritats i les entitats sanitàries siguem capaços d'explicar la importància de vacunar-se, sense pressionar ningú, sent pedagògics. A aquells que tinguin dubtes, els hem d'explicar amb pau i reflexió la importància que té. Hem de seduir la gent per vacunar-se i no hem de culpabilitzar ningú per preocupar-se per la seva pròpia salut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.