Mor Pere Pahissa, una de les veus històriques de Ràdio Sant Cugat

La missa de comiat se celebrarà aquest dijous a les 11 hores a l'església del Monestir


  • Comparteix:

Pere Pahissa era col·laborador de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Pere Pahissa era col·laborador de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El col·laborador de Cugat Mèdia Pere Pahissa ha mort aquest dilluns, després de patir un ictus la setmana passada. La vetlla al Tanatori s'obre aquest dimarts a la tarda (18.30h-20h) i el dimecres tot el dia, tot i que per les restriccions de la pandèmia, l'aforament dins la sala està limitat a sis persones. El dijous 28 de gener a les onze del matí tindrà lloc la missa a l'església del Monestir, amb un aforament limitat a cent persones. Pahissa era el conductor del programa de sardanes i sarsuela 'Roda d'amics', de Ràdio Sant Cugat. La seva relació amb la casa, però, venia de molt més enllà, ja que hi va treballar durant molts anys fins que es va jubilar. Els companys de Cugat Mèdia estem consternats i expressem el nostre condol als familiars i amics del Pere.

Pahissa va formar part de Ràdio Sant Cugat des de 1984, gairebé des dels inicis. El primer que hi va fer va ser gravar la missa dels dissabtes i, l'endemà, diumenge, sonava a les ones radiofòniques. Des de llavors, la seva veu va sonar en més programes: l'espai d'entrevistes 'Gent nostra' i 'Veus de la terra', on repassava biografies de cantants.
Joguines
Pahissa va ser el responsable comercial de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Després del tancament de la ràdio i de la reobertura, al carrer Sant Jordi, Pahissa es va incorporar al mitjà com a comercial, buscant anunciants. Va ser llavors quan també es va posar al capdavant d'un programa mític de la casa: 'Roda d'amics', en el qual s'acompanyava del seu amic Joan Fàbregas, un altre històric de la ràdio. De fet, ambdós posaven veu al duet humorístic Medir i Cugat, dos pagesos que criticaven l'actualitat en un programa que, fins i tot, es va poder seguir a Televisió de Sant Cugat i que els va portar a participar a la cavalcada dels Reis Mags.

Joguines
Pahissa i Fàbregas, un duet irrepetible / Foto: Localpres

Al llibre '25 anys fent ciutat. 1982-2007' (Esther Castanyer, 2007) el Pere deia això sobre la ràdio: "Per a mi Ràdio Sant Cugat ha suposat, com el teatre, poder tenir molts més amics, conèixer més caràcters, agafar experiència... Ha estat com un altre mestre d'escola. M'ha ensenyat a parlar, a saber fer, a conviure amb la gent, a solucionar problemes amb els companys, a fer servir un ordinador... La ràdio m'ha donat tot això i, sobretot, la possibilitat de poder expressar les coses i compartir-les'.
Joguines
El Pere va ser un home de ràdio / Foto: Cugat Mèdia

Pahissa, més enllà del món radiofònic, ha estat vinculat al món religiós local, com un dels promotors del Via Crucis a la ciutat. Molts també l'hauran vist fent de monjo al clàssic nadalenc 'Pedra i sang'. Pahissa també va explorar la seva faceta més artística com a pintor, exposant les seves obres en diverses ocasions.
Joguines
Pere Pahissa, una vida lligada a les ones / Foto: Cugat Mèdia - Lluís Llebot


Missatges de condol

La directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca, ha expressat així el condol per la mort de Pahissa: "El Pere era part de la Ràdio i la Ràdio era part del Pere; res no serà igual sense ell. Implicat, apassionat amb el que feia i persona propera en el seu tracte, amb ell se'ns va una petita part de l'ànima de Ràdio Sant Cugat.

També ha dit la seva un dels fundadors de Ràdio Sant Cugat, Ramon Grau. En declaracions a Cugat Mèdia ha dit estar "molt trist perquè realment és un cop i la ciutat hi perd molt, amb gent així que se'n va, com en Pere, com en Joan, i com tantes persones que malauradament aquest any ens han deixat. Aquest any i el passat, sobretot". L'exdirector del mitjà multimèdia Xavier Fornells ha parlat de Pahissa com "un personatge molt entranyable durant molts anys en el món de la ràdio, però també en moltes altres facetes de la vida pública; bastant irrepetible dins de la nostra ciutat. I sobretot era una bona persona, un bon amic i un bon company."

La directora teatral Dolors Vilarasau, que va tenir sota les seves ordres Pahissa a diverses representacions de 'Pedra i Sang', ha subratllat les seves qualitats interpretatives: "Jo, a part de recordar-lo com la gran persona que era el Pere, el recordo molt en el seu vessant teatral".

A través de les xarxes socials, companys, excompanys i amics del Pere també han expressat els seus missatges de condol.















Ramon Grau

Avui estic molt trist perquè realment és un cop i la ciutat hi perd molt amb gent així que se'n va, com en Pere, com en Joan i com tantes i tantes persones que malauradament aquest any ens han deixat. Aquest any i el passat, sobretot.

Xavier Fornells

Era un personatge molt entranyable durant molts anys en el món de la ràdio però també en moltes altres facetes de la vida pública. Jo crec que és un personatge bastant irrepetible dins de la nostra ciutat. I sobretot era una bona persona, un bon amic i un bon company.

Dolors Vilarasau

M'acaben de donar la trista notícia de la mort del Pere Pahissa, i m'han vingut molts records de la seva persona. Jo, apart de recordar-lo com la gran persona que era el Pere, el recordo molt en la seva vessant teatral.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.