Quins deures tindrà a Sant Cugat el nou Govern de la Generalitat?

Cugat Mèdia recull reivindicacions de la ciutat a les quals el futur executiu català haurà de donar resposta


  • Comparteix:

El nou Govern tindrà feina, a Sant Cugat / Foto: Diverses fonts

El nou Govern tindrà feina, a Sant Cugat / Foto: Diverses fonts

El nou Parlament de Catalunya resultant de les eleccions d'aquest diumenge haurà de triar un nou president o presidenta, que es posarà al capdavant dels consellers que hauran de fer front i donar resposta a les problemàtiques d'arreu del país. En el cas de Sant Cugat, els diferents departaments hauran de posar fil a l'agulla a qüestions com el futur de l'escola La Mirada, la reobertura o no dels consultoris de la Floresta i les Planes i definir si s'aposta definitivament perquè Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal tinguin el seu propi hospital públic de referència. Cugat Mèdia recull algunes de les situacions en clau local amb les quals es trobarà el nou Govern.

La Mirada
Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Un informe desfavorable de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAA) va fer trontollar la ubicació proposada per l'Ajuntament de Sant Cugat per a l'edifici de l'escola La Mirada. Finalment, però, la comissió territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona ha donat llum verda a què l'edifici es construeixi en una parcel·la del parc del Bosc de Volpelleres. Ara només falta la ratificació de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya.

Cobertura de la piscina del Parc Central
Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Encara en clau urbanística, la mateixa comissió de Territori haurà de confirmar la ratificació definitiva de la modificació del Pla Especial d'equipaments perquè es pugui efectuar la cobertura de la piscina exterior del Parc Central. Una reivindicació històrica que cueja des de 2015 i que ara queda a la teulada del Govern.

Hospital públic de referència
Foto: ACN
Foto: ACN

Pel que fa a reivindicacions històriques, una de les més sonades és la demanda d'un hospital públic que sigui de referència per a Sant Cugat, però també per al veïnat de Rubí i Castellbisbal. L'encara consellera de Salut, Alba Vergés, va reconèixer a principis de 2019 que el Vallès Occidental necessita "un reforç" en aquest sentit. De fet, donava continuïtat a l'acció de govern que va dur a terme l'exconseller i ara eurodiputat Toni Comín. En aquell cas, l'aposta va ser la d'adquirir l'Hospital Universitat General de Catalunya (HUGC) per integrar-lo al sistema sanitari públic a Catalunya (SISCAT).

Aquesta reivindicació l'han capitanejat diversos col·lectius; recentment, Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes.

La segona residència pública
Foto: Cugat Mèdia
Foto: Cugat Mèdia

La gent gran també capitaneja una altra reivindicació històrica: l'anhelada residència pública. Els números parlen sols, sobre aquesta demanda: a Sant Cugat hi ha 147 persones en llista d'espera per una plaça pública de residència i 86 per al centre de dia.

En aquest sentit, l'Ajuntament no vol esperar més i aquest any iniciarà els tràmits per definir la que serà la segona residència pública de gent gran de Sant Cugat. El consistori ha optat per avançar, de moment sense la Generalitat, i impulsar aquest any un procés participatiu per pensar l'equipament i decidir el disseny, el projecte del qual s'encarregarà al Consorci de Salut on està integrat el municipi.

Reobertura dels consultoris de la Floresta i les Planes
Foto: Cugat Mèdia
Foto: Cugat Mèdia

Encara en clau de sanitat, el govern que configuri el president de la Generalitat que elegeixi el nou Parlament també haurà de prendre una decisió quant als consultoris de la Floresta i les Planes, que van tancar al març a causa de la pandèmia i van reobrir a l'octubre, però només de manera parcial. Malgrat les protestes veïnals, que (de moment) han arribat al punt àlgid amb una ocupació durant tot un cap de setmana, Salut manté que les necessitats a causa de la pandèmia no permeten oferir el servei habitual.

Recentment, una manifestació amb més de 100 persones va portar aquesta reclamació a les portes de l'ajuntament. A més, van fer una crida contra les retallades i les privatitzacions dels centres mèdics públics, a Sant Cugat gestionats per Mútua Terrassa.

Millores de seguretat a la Rabassada
Foto: Servei Català de Trànsit
Foto: Servei Català de Trànsit

La seguretat a la carretera de la Rabassada preocupa l'Ajuntament de Sant Cugat i, per això, ha reclamat al departament de Territori i Sostenibilitat una millora en aquest aspecte. El ple de l'octubre va donar llum verda per unanimitat a una moció de Junts amb aquesta reivindicació i proposa que s'estableixin mesures com la instal·lació de radars de tram, càmeres i separadors als revolts. El text també demana una millora en l'accés a Can Cortés i proposa la construcció d'una rotonda.

De moment, però, l'executiu local no ha rebut una resposta per part del Govern.

T-Mobilitat
Foto: Localpres
Foto: Localpres

L'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explicava, en una entrevista a Cugat Mèdia, que la T-Mobilitat es posaria en marxa al llarg de 2021. Aquest sistema permetrà eliminar les zones tarifàries de mobilitat per al transport públic i que els usuaris paguin per la distància recorreguda. Es tracta d'una mesura que afectarà milers d'usuaris. Sense tenir en compte la davallada de passatgers durant 2020 a causa de la pandèmia, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) és un dels mètodes de transport més utilitzats a la ciutat: durant el 2019 es van registrar més 9,8 milions de validacions a les estacions de Sant Cugat.

Camp de golf de Can Sant Joan
Foto: Cugat Mèdia
Foto: Cugat Mèdia

L'any 2018, la Federació Catalana de Golf va tancar el camp de Golf de Can Sant Joan per "evidents i manifestos incompliments de la societat que gestionava" la instal·lació. La concessió i explotació del camp la tenia l'empresa Puro Campo SL des de principis de 2017, però una ordre judicial va donar per exhaurit l'acord per irregularitats arran d'una denúncia de l'ens federatiu. Així, la gestió va tornar a mans de la Federació, però l'ens no se'n va poder fer càrrec, de manera que es va posar en marxa la cerca d'un operador adequat i solvent per així "poder evitar el tancament definitiu" de l'equipament. Un any després, els ajuntaments de Sant Cugat i Rubí van acordar treballar per estudiar convertir l'espai en un gran parc. Poc després l'Incasòl va recuperar la titularitat dels terrenys.

La tardor passada, es va donar a conèixer que l'empresa pública havia decidit projectar un nou model de camp més petit, enfocat a l'esport base i gestionat per un operador privat. Poc després va néixer la plataforma Reconvertim el Camp de Golf, impulsada per associacions de Rubí i de Sant Cugat i que reclama de nou que l'espai passi a ser un parc públic interurbà. Una de les accions que ha tirat endavant aquest col·lectiu va ser una passejada en la qual hi van participar més de 300 persones. Ara, la plataforma vol assolir un front comú amb els dos consistoris per poder tirar endavant el parc interurbà.

Caldrà veure quin és el posicionament del nou executiu sobre aquesta qüestió per esvair els dubtes sobre el futur d'aquest espai.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.