La torre de guaita de la Covid-19, i també de la tuberculosi i el xarampió

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès té la seu a l'edifici del CAP Can Mates


  • Comparteix:

Més de 80 persones vetllen des de Sant Cugat pel control de la pandèmia de Covid-19 al Vallès Occidental i Oriental. Ho fan des de la seu del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública, ubicat al CAP Can Mates, des d'on es té cura que se segueixin tots els protocols per frenar malalties infeccioses i qualsevol brot epidèmic. La feina no acaba allà, però: una cinquantena de persones, des de l'edifici de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), entrevisten els malalts per fer control i seguiment de l'evolució de qualsevol brot, en col·laboració estreta amb una setantena més d'empleats que actuen des de Barcelona.

Des d'aquest espai, es té cura de controlar, sobretot, grups de malalts (a residències, escoles, hospitals, centres de menors...) amb l'objectiu de detectar brots i aplicar mesures de control específiques. La col·laboració amb els centres mèdics, però també amb altres institucions i administracions és clau per detectar-los a temps i posar en marxa els protocols. Ara bé, la cap del servei, Maria Rosa Sala, recorda que també treballen per arribar on els protocols no arriben.

La feina d'aquest servei del departament de Salut de la Generalitat va canviar dràsticament a finals de l'hivern passat, a causa de la irrupció de la pandèmia de Covid-19, una malaltia que gairebé ha monopolitzat el dia a dia. Ara bé, abans de la pandèmia (i també ara) es té cura de controlar brots de tuberculosi, gastroenteritis, legionel·la, tos ferina, xarampió i altres malalties contagioses.

Al Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública hi treballen perfils diversos: des d'infermers i metges fins a informàtics, enginyers i pedagogs. Conformen un equip clau per detectar a temps qualsevol brot, posar-hi el focus i evitar, en la mesura del possible, que es descontroli.

Quin horitzó dibuixa la Covid-19?

Maria Rosa Sala admet que les dades són "molt importants" a l'hora de collar la situació sanitària, però admet que "és impossible saber del tot què està passant", a causa de la presència de persones asimptomàtiques. Ara bé, subratlla que tenir coneixement dels números ajuda a "saber cap a on es va i si les mesures de control tenen efectivitat". Tot plegat ajuda a "avançar-se al virus". A més, posa de relleu la importància de posar sobre la taula quines mesures funcionen i quines no, però no només al territori, sinó també en clau internacional.

Quant a la vacunació, Sala la veu fonamental per poder assolir tard o d'hora la immunitat de ramat. Ara bé, preguntada pels percentatges de vacunació que s'han d'assolir per aconseguir-ho, es mostra prudent: "Amb el xarampió cal més del 90%", explica; quant a la Covid-19, encara no se sap quina porció ha d'estar immunitzada.

Amb tot, la cap del servei és optimista: no sap quant de temps durarà la crisi sanitària, però assegura que tot l'engranatge sanitari s'adaptarà a la situació per fer-hi front.




Maria Rosa Sala

És una malaltia amb casos asimptomàtics. Les dades són importants per saber cap a on vas i si les mesures de control tenen efectivitat.

Maria Rosa Sala

Si pensem en el xarampió, requereix la immunitat del 90%. Amb la Covid-19 no se sap, encara que hi hagi gent immune perquè l'hagi passat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.