Els Drets Humans centren el debat del quart cicle de xerrades 'Enraonar'

Cugat Mèdia emetrà per 'streaming' les xerrades del cicle, que comença dimarts vinent


  • Comparteix:

'Ens prenem els Drets Humans seriosament?' és el títol del quart cicle de xerrades 'Enraonar', que comença el 23 de febrer i que consta de nou conferències i dues activitats paral·leles per aprofundir en la temàtica. A causa de la pandèmia, les xerrades es faran des del plató de Cugat Mèdia i es podran seguir en 'streaming', a www.cugat.cat i també al canal de Youtube de l'Ajuntament.


Presentació del cicle

El patró de la Fundació Solidaritat de la UB, president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret internacional públic de la UB, David Bondia Garcia, és el coordinador d'aquest cicle, que està organitzat per l'Ajuntament i la Fundació Solidaritat de la UB. La proposta també compta amb la col·laboració de les Sindicatures de Greuges de Catalunya. Alguns dels ponents del cicle són l'advocada Laia Serra, que parlarà dels Drets Humans des de la perspectiva feminista; Estel·la Pareja, que reflexionarà sobre les migracions; la periodista Isabel Galí, per debatre sobre la responsabilitat dels mitjans de comunicació; i el mateix Bondia, que tractarà el tema de la reconstrucció social després de la pandèmia.

Segons ha explicat Bondia a la presentació del cicle, que ha tingut lloc aquest dijous a Cugat Mèdia, "la primera aproximació als Drets Humans no pot ser a la universitat, ha de ser a l'escola i a les famílies. Per això aquest cicle de xerrades és important, perquè hem de fer pedagogia dels Drets Humans i hem de començar a veure que és el nostre dia a dia. És una forma de viure".

A la presentació també hi ha participat el responsable del programa del cicle, Xavier Fornells, que ha parlat de la manca de la llibertat d'expressió que pateix la societat i ha posat d'exemple l'empresonament de Pablo Hasél i la sentència del procés. El responsable de la programació també ha reivindicat la figura de la sindicatura de greuges i ha posat en focus, com a temes cabdals a tractar, en els refugiats, el feminisme o el paper dels mitjans de comunicació. Finalment, Fornells ha lamentat no poder comptar en aquesta ocasió amb Arcadi Oliveres, ja que, segons ha dit, "hauria estat la persona idònia per participar-hi".

Activitats paral·leles per aprofundir
En paral·lel al cicle de conferències, s'ha programat una exposició fotogràfica i una obra de teatre. 'Bitter, sweet, soft' és el nom de la mostra fotogràfica del santcugatenc Bernat Millet sobre la vida familiar als campaments de refugiats sahrauís. 'Encara hi ha algú al bosc' és l'obra de teatre (escrita per Anna Maria Ricart i dirigida per Joan Arqué) que parla de les conseqüències actuals dels milers de violacions que van patir les nenes i les dones de Bòsnia durant la guerra que va patir el país fa 25 anys.


David Bondia

Ara hem de reivindicar aquesta imaginació col·lectiva en matèria de Drets Humans per combatre el relat de la por i per combatre el relat de la seguretat. El motor de la reconstrucció social no pot ser la por i la seguretat, han de ser els drets humans. I, per això, pensem-los. Pensem-los de forma col·lectiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.