Lafede.cat rebateja la seva seu en homenatge al santcugatenc Arcadi Oliveres

L'economista, greument malalt, ha participat en l'acte de reconeixement i agraïment organitzat per l'entitat


  • Comparteix:

Arcadi Oliveres, flanquejat per autoritats i membres de LaFede.cat, en l'acte de rebateig de la seu de l'entitat amb el seu nom / Foto: Cedida per l'Ajuntament de Barcelona a l'ACN

Arcadi Oliveres, flanquejat per autoritats i membres de LaFede.cat, en l'acte de rebateig de la seu de l'entitat amb el seu nom / Foto: Cedida per l'Ajuntament de Barcelona a l'ACN

Lafede.cat, entitat que agrupa un centenar d'ONG catalanes per la pau i els drets humans, ha rebatejat la seva seu amb el nom d''Espai Arcadi Oliveres. Casa de la Justícia Global', en reconeixement i 'agraïment' a l'economista i activista Arcadi Oliveres, greument malalt. El santcugatenc s'ha volgut desplaçar fins a la seu de l'entitat a Barcelona i ha entomat el reconeixement amb 'il·lusió' i constatant la 'continuïtat' dels propòsits de la federació, amb la qual l'uneix una llarga relació.

El canvi de nom del local municipal, cedit a Lafede.cat fa 15 anys, s'ha fet com un gest de reconeixement i admiració a l'economista i activista Arcadi Oliveres, per acord entre l'entitat i l'Ajuntament de Barcelona.

L'acte de rebateig ha esdevingut un comiat avançat a Arcadi Oliveres, després que l'economista anunciés fa poques setmanes que pateix una malaltia greu. "Mai m'hauria imaginat que tingués aquesta possibilitat", ha confessat l'activista en veure com des de l'entitat han accelerat per poder concretar la iniciativa perquè ell la pogués presenciar. Oliveres ha rememorat en aquest punt com de difícil va ser concretar un acte similar per al seu fill Marcel, mort prematurament per un càncer ara fa deu anys i que fins cinc anys després no va poder tenir també el seu "racó" al centre cívic Casa Orlandai.

El professor i activista ha agraït el gest de la institució i l'ha volgut entendre com un compromís de "continuïtat" envers l'activitat i la a "voluntat" de l'entitat i les que la integren. Un compromís, ha dit, per seguir "treballant de manera no violenta, esperançada i col·lectiva perquè els propòsits que influeixen aquesta casa segueixin tot el temps possible". Oliveres coneix bé aquesta casa, que és el fruit de la fusió el 2013 de les antigues federacions catalanes d'ONG pel desenvolupament, pels drets humans i per la pau, la darrera de les quals ell mateix va presidir entre 2001 i 2007. "Soc més feliç que mai", ha proclamat Oliveres tot admetent que "tantes mostres d'afecte no són fàcils de rebre". "Que tinguem molta sort", hi ha afegit, encoratjant a tots aquells implicats en la tasca de la federació i de les ONG que representa.

El president de LaFede.cat, Luca Gervasoni, ha exposat les tres raons per les quals l'entitat ha decidit rebatejar la seu amb el nom de l'economista. "Tot és culpa de l'Arcadi Oliveres", ha esgrimit en primer lloc i amb ironia. Es referia així a la frase d'un articulista que fa molts anys va escriure aquesta frase per explicar la incipient consciència altermundialista que creixia a Catalunya al tombant de segle XXI. "La segona, és perquè no volem oblidar mai la república de la paraula, del diàleg i de la cultura que hem après de tu; i la tercera, és perquè volem celebrar la vida donant-te les gràcies", ha resumit.

L'acte ha comptat amb la presència i participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. Colau reivindicat la figura d'Arcadi Oliveres com un referent "ètic i polític" a l'alçada de Pepe Mugica i ha reclamat "dir-ho amb més força i contundència". "L'Arcadi és un dels més indiscutibles, més transversals, de les persones més bones i sàvies que hem tingut la sort de conèixer", ha seguit l'alcaldessa. Per acabar, Colau ha apuntat que Oliveres ha ajudat "a moltes a caminar" i ha destacat que l'acte d'avui no és només d'agraïment, sinó també "de compromís per seguir aquest camí".

Al seu torn, Bernat Soler ha agraït a l'economista en nom del Govern la seva perseverança en la defensa dels drets humans, els valors democràtics i la dignitat vital, en especial de les persones en situació de més vulnerabilitat tant a Catalunya com al món. "Tenim el llegat, tenim l'esperança i tenim la determinació", ha dedicat a un Oliveres que també ha descrit com a "ambaixador" del país més enllà de les seves fronteres.

L'acte ha conclòs amb un llarg aplaudiment a la seu de l'entitat per part dels participants i dels pocs assistents que hi ha pres part degut a les limitacions d'aforament per la crisi sanitària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.