L'Oficina Local d'Habitatge es trasllada al centre per ser més accessible i unificar serveis

L'Ajuntament vol convertir l'OLH en una eina per combatre la gentrificació, millorar la cohesió social i minimitzar la petjada ecològica


  • Comparteix:

Mireia Ingla, Per Soler, Francesc Duch i Núria Gibert davant la nova Oficina Local d'Habitatge, al passeig de Francesc Macià número 16 / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Mireia Ingla, Per Soler, Francesc Duch i Núria Gibert davant la nova Oficina Local d'Habitatge, al passeig de Francesc Macià número 16 / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

L'Oficina Local d'Habitatge (OLH) es trasllada al centre de Sant Cugat i vol unificar els serveis municipals d'habitatge. Amb el focus posat en l'emergència habitacional a la ciutat, l'Ajuntament ha inaugurat aquest dilluns la nova oficina, al passeig de Francesc Macià número 16, amb l'objectiu de convertir-la en una eina per combatre la gentrificació, millorar la cohesió social i minimitzar la petjada ecològica, segons ha explicat l'equip de govern.

Fins ara l'OLH s'ubicava al carrer d'Elies Rogent. Amb aquest canvi la nova oficina compta amb unes instal·lacions més espaioses, accessibles i cèntriques. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que era un trasllat "imprescindible" per la importància de "visibilitzar i fer accessibles" els serveis públics d'una "necessitat tan essencial" com és l'habitatge. Un dels objectius de l'Ajuntament, com ha remarcat Ingla, és "anar ampliant els serveis" de l'OLH, així com "caminar" cap a les qüestions relacionades amb "la rehabilitació energètica i la sostenibilitat dels edificis".

L'alcaldessa també ha donat importància a aconseguir "més habitatge públic i social". Així i tot, Ingla ha recordat la "necessitat de més sòl públic". "És un repte i, malgrat que tenim una gran mancança, no hem tirat la tovallola", ha afirmat.

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha destacat la idea que aquesta Oficina Local d'Habitatge agafi un "paper proactiu" i que no es quedi únicament en la recollida de peticions, dubtes o altres; sinó que esdevingui "un motor d'assessorament, de reflexió, de crear coneixement i sensibilitzar a la ciutadania de la problemàtica de l'habitatge". Per això, Duch ha afegit que l'objectiu d'aquesta campanya de sensibilització és "aturar la gentrificació, millorar la cohesió social i fomentar l'edificació sostenible".

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha aprofundit en la unificació dels serveis de l'OLH. "Unificar per simplificar", remarca, ja que molts serveis relacionats amb temes d'habitatge estaven "disseminats" en altres serveis, fet que "desdibuixava l'atenció que podia rebre el ciutadà". En aquesta línia, l'OLH treballarà a partir dels següents eixos: accés a l'habitatge, accions per evitar el risc de pèrdua d'habitatge, qualitat i rehabilitació d'habitatges, pèrdua d'habitatge (mesa d'emergència) i dret a l'habitatge (assessorament, sensibilització i formació).

Finalment, el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha assegurat que l'Ajuntament destinarà "tots els recursos que faci falta" per evitar que la ciutadania "es vegi expulsada" de la ciutat o "vulnerables" davant l'emergència habitacional. En segon lloc, Soler ha recordat que també cal "buscar solars i habitatge ja construït" per donar resposta a la necessitat habitacional a Sant Cugat.

Serveis de l'Oficina Local d'Habitatge
  • Borsa de mediació per al lloguer social
  • Registre de sol·licitants d'habitatges amb protecció oficial
  • Punt d'atenció a la mediació al lloguer
  • Assessorament jurídic en temes d'habitatge
  • Servei d'intermediació de deutes habitatge
  • Ajuts per pagar el lloguer
  • Ajuts en deutes en lloguer i/o hipoteca
  • Ajuts per a rehabilitació
  • Cèdules d'habitabilitat
  • Noves fórmules de tinença d'habitatge: masoveria urbana, cooperativa en règim de cessió d'ús, cohabitatge...

  • La nova Oficina Local d'Habitatge compta amb una nova treballadora social. En total, amb aquesta incorporació hi treballen cinc professionals. En el nou local anteriorment es trobava l'oficina d'estacionament regulat. De moment, a l'espai conviuran les dues activitats. L'Ajuntament ja està preparant el trasllat a un altre local del mateix passeig de l'oficina d'estacionament regulat.








    Mireia Ingla

    Ha de ser una oficina al servei de les persones i, per tant, era una prioritat la seva ubicació. Els serveis públics s'han de visibilitzar i ser accesibles a tothom, s'han de posar al costat de le persones perquè han de servir en una necessitat essencial, per això era important aquest trasllat de la oficina.

    Francesc Duch

    L'objectiu és aturar la gentrificació, millorar la cohesió social i fomentar la edificació sostenible.

    Núria Gibert

    Fins ara estaven disseminats per diferents serveis i això desdibuixava l'atenció que podia rebre el ciutadà. Alguns a serveis socials, els d'energia estaven a l'oficina sostenible, altres a la d'urbanisme... Nosaltres volem unificar-ho per simplificar-ho.

    Pere Soler

    Destinarem tots els recursos que faci falta a la ciutadania perquè no es vegin expulsats o vulnerables. La segona qüestió, la més inversora, buscar solars i habitatge ja construït per donar resposta a aquesta necessitat de la societat.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.