Jaume Saura: 'Només el 5% aniria al Síndic de Greuges quan té un problema amb l'Administració. No estem al cap de la gent.'

L'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, ha participat aquest dilluns al cicle de conferències 'Enraonar'


  • Comparteix:

L'adjunt general del Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, ha posat sobre la taula en una nova xerrada del cicle 'Enraonar' la importància de donar a conèixer aquesta figura del 'defensor del poble', principalment per a les persones més 'vulnerabilitzades'. Saura ha repassat la feina del síndic en relació a la defensa dels drets humans, el tipus de queixes que més s'han rebut el 2020 i el debat sobre el model policial i l'ordre públic.



Els titulars més destacats de la conferència:
  • "Si algú sent que els seus drets han estat vulnerats per part del poder executiu o de les administracions ha d'anar als tribunals perquè són la via ordinària per garantir els drets. Malauradament, això a la pràctica no funciona perquè ens trobem en un context en què la separació de poders no acaba de funcionar de forma eficaç. Per això, la figura de l''ombudsman' corregeix aquestes deficiències."
  • "Els síndics locals són un fenomen molt propi de Catalunya. Els hem de valorar i defensar com una aportació significant a la figura de la defensoria."
  • "A Catalunya tenim un Síndic de Greuges escollit pel Parlament. Això garanteix que no sigui la mateixa majoria que ha nomenat el govern, la mateixa que nomena el Síndic".
  • "La funció del Síndic és defensar els drets vulnerats per l'Administració. No podem entrar directament en els conflictes entre particulars, hi podem entrar si hi ha una omissió d'actuació per part de l'Administració. També hi podem entrar amb les empreses que presten serveis d’interès general."
  • "Si ens arriba una queixa d'alguna cosa que passa a Catalunya però té a veure amb l'administració de l'Estat no hi podem fer res. Ho hem reclamat en diverses ocasions al Defensor del Poble espanyol però mai no ha estat procliu."
  • "Només el 68% de la gent sap què és el Síndic de Greuges. Quan preguntem a la gent: "vostè té un problema amb l'Administració, a on aniria?" Només el 5% respon el Síndic de Greuges. No estem al cap de la gent. Hi ha un 30% que ni ens coneix. Un dels reptes que tenim és ser més coneguts, sobretot en les persones més "vulnerabilitzades" i en les persones migrants."
  • "S'ha de reobrir el debat de model policial d'ordre públic. S'ha de parlar de si s'ha de fer ús de les bales de foam o no. Anteriorment hem fet una actuació d'ofici amb les pistoles Taser, i possiblement la propera actuació d'ofici que farem serà sobre les bales de foam."
  • "No diria que hi ha una mala coordinació amb el Defensor del Pueblo. Hi ha un conflicte a nivell polític sobre el que considerem nosaltres que hauria de ser, en un estat descentralitzat, la figura de l''ombudsman'. Pensem que el model a seguir és el d'Escòcia, on cada àmbit competencial té el seu 'ombudsman'.
  • "Hem tingut 11.300 queixes a l'any 2020. És el rècord. Un 20% d'aquestes tenen a veure amb la covid. Un altre 36% són d'àmbit social, d'educació i d'habitatge. Sobre les polítiques socials, el 65% de les queixes eren formulades per dones".
  • "El Pla dels Drets Humans es va aprovar el desembre de 2019 per a un període fins al 2023. Encara no s'ha pogut avançar plenament sobre aquest pla per culpa de la covid. Estem en una fase de començar a identificar com avaluem el compliment del pla, quins indicadors ens poden assenyalar que les mesures del pla s'estan complint."



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.