Estel·la Pareja: 'Les migracions són una realitat que ha vingut per quedar-se'

La directora de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats ha sigut la protagonista de la conferència del cicle 'Enraonar' d'aquest dilluns


  • Comparteix:

La directora de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, Estel·la Pareja, reflexiona en la conferència del cicle 'Enraonar' sobre la resposta que donem a nivell individual, col·lectiu i polític als moviments migratoris creixents. La politòloga apunta cap a l’acció col·lectiva i insisteix en la responsabilitat que hi tenim tots i totes.

Els titulars més destacats de la conferència:
  • Les migracions són una realitat que ha vingut per quedar-se i està augmentant de manera exponencial perquè són realitats multifactorials: conflictes, canvi climàtic, pobreses amb origen a les desigualtats estructurals, etcètera.

  • Estem en un sistema depredador del medi natural, de les persones i dels sistemes tradicionals, és molt difícil canviar aquesta realitat.

  • El que passa al món té a veure amb l’acció i omissió de polítiques exteriors dels nostres països i les nostres empreses.

  • A Catalunya hem entès que els temes de migració ens toquen a totes i ho hem de gestionar amb unes ulleres de Drets Humans i no de seguretat. Sant Cugat és un dels municipis que, a més d’haver-se declarat ciutat acollidora, ha passat el pas declaratiu per començar a aplicar polítiques acollidores.

  • El 2015, la pressió que va exercir la ciutadania en confluència amb els mitjans de comunicació va ajudar a crear un estat d’opinió que va generar una sèrie d’accions polítiques. Fa més de deu anys que em dedico a aquesta qüestió i no ho havia vist mai.

  • Moltes de les persones que treballem consideren que no tenen dret a res. Cal el reconeixement de l’altre com a subjecte actiu de drets, perquè els drets humans són universals, inalienables i indivisibles.

  • 'Relato inverosímil' és sovint la resposta a la sol·licitud d’asil. Es deneguen el 95% de sol·licituds interposades. La negació té un impacte legal i econòmic, però l’impacte més fort és l’emocional, el 'no s’han cregut el que m’ha passat'.

  • Que tinguem la sensació que és un no parar de gent que arriba amb barques a unes illes no és perquè sí. S’està construint una política i un imaginari per a una política que va molt més enllà. La cosificació de l’altre no com a ésser humà sinó com 'l’altre' i la imatge de la invasió respon a poder justificar una sèrie de polítiques que ja estan en marxa.

  • Tots ens hem de sentir corresponsables del que passa, tant de les coses bones com de les dolentes, perquè només així serem capaços de donar-li la volta a tot plegat. És el que ens interpel·la com a persones en acabar el dia.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.