Tot el que cal saber sobre la vacunació

Les persones de 80 anys o més amb dependència es vacunaran a domicili


Temes relacionats

Sanitaris de Sant Cugat vacunen a domicili a majors de 80 i les persones que els cuiden ( 5/mar/21)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la preparació d'una vacuna / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de la preparació d'una vacuna / Foto: ACN

Més de 7.200 santcugatencs ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 i més de 3.700 també la segona. La vacunació va arrencar arreu de l'Estat espanyol a finals de l'any passat i la previsió de l'executiu és que a finals de l'estiu s'assoleixi la immunitat de grup. Cugat Mèdia recull aquí tot allò que cal saber sobre aquest procediment.

Com es fa la convocatòria?
Els centres d'atenció primària (CAP) es posaran en contacte amb les persones que s'hagin de vacunar per concretar el dia, l'hora i el lloc. Des de Salut disposen de totes les dades necessàries per realitzar el contacte. Des de la Generalitat s'indica que el procediment per vacunar-se contra la Covid-19 és semblant al que es fa en la campanya de la grip.

Es pot demanar cita prèvia?
Les persones d'entre 60 i 65 anys poden demanar cita prèvia sense esperar el missatge de Salut a través del web vacunacovidsalut.cat.

Salut té el telèfon de contacte de tothom?
Salut insta la ciutadania a assegurar-se que les dades personals (telèfon de contacte i correu electrònic) estiguin actualitzades. Es poden revisar (i actualitzar-les si cal) al web 'La meva salut'.

On es posa la vacuna?
Una vegada que l'equip del CAP estableixi contacte amb la persona que s'ha de vacunar, es comunicarà el punt de vacunació, que podrà ser el mateix CAP, però també espais com casals, poliesportius i biblioteques, centres de dia i, fins i tot i si fos necessari, a domicili. Pel que fa als punts de vacunació per a les persones de 60 a 65 anys, actualment al Vallès Occidental hi ha cinc punts de vacunació: dos a Terrassa, dos a Sabadell i un a Barberà. A mesura que arribin més vacunes, es podria ampliar el nombre de punts de vacunació.

Qui pot rebre a casa la vacuna?
Segons Salut, rebran la vacuna a domicili les persones amb un grau alt de dependència.

Quins documents s'han de lliurar per vacunar-se?
Cal mostrar la targeta sanitària o, en el seu defecte, el DNI, NIE o passaport.

Quina vacuna s'està distribuint ara?
Actualment s'estan subministrant les vacunes de Pfizer/BioNTech, la de Moderna/Lonza i la d'AstraZeneca, que el govern espanyol ara permet fer servir entre la població de 60 a 65 anys. A més, el Departament de Salut preveu rebre 120.000 dosis de la vacuna Pfizer la setmana del 29 de març i 195.000 dosis més el 5 d'abril. El mateix mes es preveuen rebre vacunes de Janssen.

Què passa amb la vacuna d'AstraZeneca?
Més de 15 estats europeus, entre ells l'espanyol, han aturat la vacunació amb AstraZeneca per precaució, després que s'hagin detectat alguns casos de trombosi en persones que han rebut aquesta vacuna. Després d'estudiar-ho, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha determinat que el vaccí és segur, de la mateixa manera que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana mantenir-la, ja que considera que "els beneficis superen els riscos". De fet, 240.000 persones de Catalunya d'entre 60 i 65 anys, essencials i no essencials, han estat citades aquesta setmana per ser vacunades amb l'AstraZeneca.

Quin és el calendari de vacunació previst?
La vacunació s'està duent a terme en tres etapes:
  • La primera etapa de vacunació va començar el 27 de desembre i està destinada a residències de gent gran (tant residents com empleats) i als professionals sanitaris de primera línia.
  • La segona (que se solapa amb la primera) va començar a mitjans de febrer i està destinada a la població de risc, a persones de 80 anys o més, treballadors essencials, farmacèutics, fisioterapeutes i docents.
  • Està previst que la tercera etapa, quan es preveu una vacunació massiva, s'iniciï a partir de després de Setmana Santa, en funció de la disponibilitat de vacunes en cada moment.


  • Com es determina l'ordre de vacunació?
    S'han establert 15 categories per establir l'ordre de vacunació de la ciutadania:
    1. Personal sanitari i sociosanitari
    2. Residents en residències de gent gran
    3. Persones de més de 65 anys
    4. Persones amb discapacitat
    5. Col·lectius de risc
    6. Persones que viuen o treballen en entorns tancats
    7. Població vulnerable per la seva situació econòmica
    8. Persones amb feines essencials
    9. Personal docent
    10. Infants
    11. Adolescents (de més de 16 anys)
    12. Adults
    13. Població de zones d'alta incidència
    14. Embarassades i mares de lactants
    15. Persones immunes

    Quan està previst assolir la immunitat de grup?
    El govern espanyol espera que la immunitat de grup s'assoleixi a finals d'estiu, quan s'hagi vacunat el 70% de la població.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.