Més misses, un Diumenge de Rams reduït i un Via Crucis a l'església: així viurà Sant Cugat la Setmana Santa

La parròquia de Sant Pere d'Octavià organitza un programa seguint les mesures anti-Covid, però mantenint les celebracions tradicionals


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del Via Crucis a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu del Via Crucis a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La Setmana Santa està a tocar i, tot i que serà diferent de l'habitual, la parròquia de Sant Pere d'Octavià garanteix que Sant Cugat pugui celebrar-la en un format adaptat a la pandèmia. En el programa d'enguany, la parròquia ha augmentat considerablement les sessions de missa, ha fomentat la transmissió d'actes de manera telemàtica, ha organitzat una benedicció del Diumenge de Rams reduïda i ha reinventat el Via Crucis. Tot plegat, amb l'objectiu de poder celebrar aquesta festivitat complint les mesures anti-Covid i prioritzant la seguretat de la ciutadania.

El rector de la parròquia, mossèn Emili Marlès, remarca que enguany tenen "la sort de poder fer les celebracions amb gent, que és el que més ens agrada". "L'única manera per fer-ho és augmentant el nombre de celebracions", afegeix. La parròquia de Sant Pere d'Octavià també ha potenciat molt la retransmissió d'actes litúrgics a través de Youtube o altres canals en línia a causa de la Covid-19. En aquest sentit, Marlès assegura que, des de l'església, han incorporat aquesta alternativa a les seves celebracions.

27 i 28 de març
Tradicionalment, el diumenge de Rams se celebra multitudinàriament a la plaça d'Octavià amb una benedicció popular. Aquest any, però, es farà una benedicció abans de cada missa i demanen a la ciutadania que portin la palma a l'acte litúrgic. Per tal que tota la ciutadania pugui beneir la palma, es farà abans de totes les misses de diumenge (a les 9 h, 11 h en castellà, 12 h, 13.15 h, 19 h en castellà i 20:30 h). També el dissabte, a les misses vespertines de les 19 h i les 20:30 h (aquesta, en castellà).

La parròquia farà una única celebració popular de Rams dins l'església, el dissabte a les sis de la tarda, amb aforament del 30%. Marlès recorda que, l'any passat, no es va "poder fer res" per la situació sanitària. Per això, assegura, enguany es farà tot seguint "les limitacions i respectant les distàncies de seguretat".

1 d'abril
Pel dijous Sant, la parròquia de Sant Pere d'Octavià ha decidit duplicar les celebracions d'aquest dia per poder donar diverses opcions a la ciutadania per no perdre's la cita i fer-ho "amb seguretat". La tradicional missa de les nou del matí es cancel·la, però, en canvi, se celebraran dues misses 'de la cena del senyor'. Una, a dos quarts de set de la tarda per a famílies, i, una altra a les vuit del vespre.

2 d'abril
Pel que fa al Via Crucis, un altre dels actes més concorreguts d'aquesta festivitat, també s'ha reinventat. L'acte es trasllada a l'interior de l'església (9 h) per evitar aglomeracions al carrer i els feligresos podran seguir el recorregut a través de les pantalles del Monestir. Els portants duen la creu al voltant de l'altar. Marlès afirma que això "ja ho estan provant" els divendres a la missa de les set de la tarda i, "de moment, està tenint molt bona rebuda". També es dupliquen les sessions de divendres Sant, en què es farà un ofici a les dotze del matí, pensada per a famílies, i un altre a les cinc de la tarda.

3, 4 i 5 d'abril
La vetlla Pasqual del dissabte Sant s'avança a dos quarts de nou de la nit per tal de complir amb el toc de queda. Al matí, a les nou, té lloc un ofici de lectura. Diumenge de Pasqua de Resurrecció es mantenen les misses en horari habitual i, Dilluns de Pasqua, l'horari dels actes litúrgics serà a les nou del matí i a les vuit del vespre.

Celebracions de la penitència i confessions
Divendres 26 de març es farà una celebració comunitària de la penitència a l'església del Monestir de dos quarts de nou a dos quarts de deu de la nit. Dijous Sant, de deu a dotze del matí, confessions a la Casa Abacial.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.