Isabel Galí: 'És essencial informar-nos del que va en contra del que pensem'

La periodista de TV3 participa al cicle 'Enraonar' aquest dilluns a les set de la tarda


  • Comparteix:

Isabel Galí, protagonista del cicle 'Enraonar' / Foto: cedida

Isabel Galí, protagonista del cicle 'Enraonar' / Foto: cedida

La periodista de la secció internacional de TV3 i de la CCMA, Isabel Galí, és qui conduirà la conferència, 'Són responsables els mitjans de la protecció dels drets humans?'. La conferència, que forma part del cicle 'Enraonar' , tindrà lloc aquest dilluns 22 de març i s'analitzarà com els mitjans de comunicació tracten la informació que vulnera els drets humans. La xerrada es podrà seguir a les set de la tarda en directe per 'streaming' a Cugat.cat i també al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Cugat Mèdia ha entrevistat Isabel Galí, qui dóna molta importància a què la ciutadania es posi al paper dels professionals de la comunicació.

Què es tractarà a la conferència?
La idea és analitzar l'actitud dels mitjans de comunicació sobre situacions que vulneren els drets humans. I a més, observar com els periodistes ens hi enfrontem i com ho tractem, sempre intentant respectar els drets humans. Perquè per informar és essencial tenir-los en compte. Intentaré fer aquesta anàlisi posant per exemple, casos i situacions com els recents aldarulls que es van generar a causa de les protestes per l'empresonament del raper, Pablo Hasél.

Com s'estructurarà la xerrada?
Intentaré fer una introducció a les responsabilitats que tenim els mitjans i professionals de la comunicació, perquè la ciutadania es pugui posar al nostre lloc. A través de 5 casos veurem quines són les preguntes que ens fem els periodistes a l'hora de tractar aquests casos i quines són les possibles respostes que tenim per resoldre-les. Considero que si la ciutadania entén i coneix la manera que tenim de treballar, podrà entendre perquè actuem, en aquestes situacions, com actuem.

Actualment, la ciutadania confia molt poc en els mitjans de comunicació. Aquesta conferència, pot ajudar a canviar la perspectiva?
Em sembla bé que la ciutadania sigui desconfiada amb els mitjans de la comunicació. Nosaltres, com a professionals, també ho som. Crec que aquesta xerrada pot ajudar a fer entendre a la ciutadania que ha de ser crítica. Ens ha de veure, escoltar o llegir amb una des d'una perspectiva crítica. Se'ns ha de criticar per fer-nos millorar.

Que hi hagi una desconfiança general per part de la ciutadania, forma part del debat. El que em fa por, i sé que passa, és que la gent només s'informa a través d'un mitjà. La gràcia és fer-se una opinió del que està passant en el món, i amb els drets humans encara més. Cal tenir un ventall ampli i informar-se a través dels màxims mitjans possibles. La clau és informar-se del que està en contra del que tu penses, perquè aquell fet, no deixa de passar per molt que no ens assabentem. És essencial informar-nos del que va en contra del que pensem.

Es pot garantir un bon periodisme i un tracte de qualitat vers als drets humans, sense caure en el sensacionalisme?
Cada mitjà té el seu propi llibre d'estil i en ell, es mostren les maneres amb les quals hem de tractar cada informació i com l'hem de difondre. A més, tots els professionals ens hem de basar en el codi deontològic sota el qual treballem i es dona per fet, que tots i totes el complim.

Sí que és veritat, que en el cas de la televisió, la violència es converteix en espectacle i aquí és on, probablement, es veu més la diferència entre com treballa un mitjà públic i un de privat. Aquest últim no té la necessitat de respondre davant un Parlament. Però tornem al mateix que abans, la ciutadania ha de ser capaç d'informar-se de manera crítica i de no deixar-ho tot en mans del periodisme.

Per què la ciutadania hauria d'assistir a la conferència?
Jo convido a tothom que estigui disposat a reflexionar, a fer una reflexió conjunta. Trobo que és zona una bona ocasió per observar els filtres mentals que tenim, els prejudicis i també com qüestionar-nos els bonismes que tenim. És interessant sortir de les nostres comoditats i reflexionar sobre elles.

També convido a la ciutadania a què es posi en el lloc dels periodistes quan es troben amb un fet que vulnera els drets humans. Així que estaré encantada que es generi debat i es facin preguntes.









Isabel Galí

Cal tenir un ventall ampli d'informació que ens ofereixen els mitjans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.