Junts i Cs critiquen que els pressupostos no tenen en compte el context de pandèmia

El govern aprova inicialment uns comptes "ambiciosos" i "transversals" sense el suport de l'oposició


Temes relacionats

Sant Cugat aprova un pressupost de 152,7 milions per al 2021, 'el més alt de la història' (22/mar/21)


  • Comparteix:

El govern municipal ha aprovat inicialment aquest dilluns els pressupostos municipals, un document 'ambiciós' i 'transversal' entre les diverses àrees i que ha de servir com a eina per dur a terme les polítiques marcades pel Pla d'Actuació Municipal (PAM), el pla funcional del qual també s'ha aprovat en el mateix ple extraordinari. Ni el pla ni els comptes han comptat amb el suport de l'oposició, que ha criticat que no s'ajusten a la situació actual. Tant Junts com Cs hi han votat en contra i presentaran al·legacions, mentre que els tres partits de govern, ERC-MES, el PSC i la CUP-PC, han defensat el pressupost i el pla i han posat en valor la feina feta.



ESCOLTA-HO

El ple extraordinari també ha servit per donar compte del pla de subvencions i per aprovar el pla funcional del Pla d'Actuació Municipal (PAM), el "full de ruta" i les línies polítiques a seguir del govern fins al 2023.

Govern
El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha presentat uns comptes de 152,7 milions d'euros, la xifra més alta dels últims anys, que comporten una inversió de 19,7 milions i que s'han de "complementar" amb els romanents d'exercicis anteriors. Soler ha agraït la feina tant dels serveis tècnics com dels altres membres de l'equip de govern, que ha treballat per "trobar l'equilibri entre l'urgent i l'important". El responsable de l'àrea econòmica ha defensat que són uns comptes "realistes", un "salt endavant" i que serviran per "donar resposta a les necessitats de la ciutadania".

També han valorat els pressupostos els partits del govern, que han defensat el creixement de les xifres. La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha posat en valor la "transversalitat", que aporta "riquesa" als comptes. Gibert ha argumentat que "per primera vegada" es prioritzen qüestions com l'habitatge, els drets socials, la democratització de l'educació, la cultura, l'esport i el lleure i una ocupació "de qualitat".

Pel que fa al PSC, Elena Vila ha definit els pressupostos com a "valents i optimistes" però "realistes", perquè no volien presentar "un document aparador". Vila s'ha mostrat "orgullosa de la feina feta" i ha assegurat que els comptes "ajudaran a millorar la ciutat". I en aquesta mateixa línia s'ha expressat el portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, que ha defensat que es tracta d'uns pressupostos "expansius", tot i que "vinculats a la crisi" de la Covid-19 per estar "al costat de les persones".

Oposició
En canvi, des de l'oposició han criticat uns comptes que veuen com a "paper mullat". Així els ha definit el regidor de Junts Carles Brugarolas, que ha lamentat que la presentació dels comptes vagi tard i que el fet de no desglossar les inversions, un canvi que el govern defensa per "no hipotecar partides", fa que no hi hagi previsió de "què i com es vol fer". A més, des de Junts, la seva portaveu, Carmela Fortuny, també ha criticat el PAM i ha assegurat que el govern "suspèn en estratègia" i no té "un projecte comú més enllà del d'ocupar cadires". Fortuny ha argumentat que no comparteixen "la visió negativa i catastròfica" de la ciutat que té el tripartit.

En una roda de premsa convocada per just després de quan ha acabat el ple, des de Junts han assegurat estar "molt decebuts de com ha anat el ple". A més, han criticat que la documentació del pla funcional del Pla d'Actuació Municipal i del pressupost es va entregar amb poc temps: asseguren que la van rebre dijous passat.

De la seva banda, el regidor de Cs, Sergio Blázquez, també ha carregat contra un pla "irreal, carregat d'artificiositat i de floritures que no es compliran". Blázquez ha assegurat que "provocarà frustració", que el document té una "literatura exagerada que no el fa creïble" i que hi ha una diferència entre el "desig i el que s'acabarà fent". Sobre el pressupost, el regidor del partit taronja ha agraït "l'actitud" del govern per mostrar una "voluntat per a què l'oposició pugui participar", tot i que també ha defensat el vot contrari i la presentació d'al·legacions. Blázquez ha criticat les ordenances fiscals aprovades, que marquen els ingressos dels quals disposa l'Ajuntament per a aquest pressupost: "Baixar els impostos i reduir els ingressos hauria estat més útil, eficaç i senzill".

El primer tinent d'alcaldia ha agafat el guant i obre "les portes del diàleg a l'oposició". Soler ha assegurat posar-se a disposició "per treballar plegats per arribar a una aprovació definitiva amb el màxim consens".






Pere Soler

Hem treballat de valent per trobar l'equilibri entre el que és urgent i el que és important. No és una tasca fàcil, trivial o futil, s'ha de reflexionar molt, hem de planificar. Hem demostrat que sabem planificar i tenim el punt de mira clar.

Carles Brugarolas

Ens presenten un document que saben que en bona part és paper mullat, perquè pretenen abordar els grans temes amb els romanents, però no ens han compartit ni què, ni com ni quan. Ens tenen a cegues. No podem saber què plantegen pel que resta de 2021, perquè les inversions no estan desglossades, és claríssim que hi ha despeses segures infradotades, i no sabem què faran amb el romanent generat el 2020.

Sergio Blázquez

Les ordenances fiscals aprovades ja no eren del nostre grat i marquen el pressupost des del punt de vista dels ingressos. Era necessari, vital, no apretar ni ofegar la ciutadania aquest exercici. Disminuir els ingressos, baixar impostos, hauria estat el més útil, eficaç i senzill.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.