Joan Queralt: 'El sistema judicial té una concepció molt rígida de la democràcia'

El catedràtic de la UB participarà en el cicle 'Enraonar' aquest dilluns a les set de la tarda


  • Comparteix:

Joan Queralt, catedràtic de Dret penal de la UB / Foto: Cedida

Joan Queralt, catedràtic de Dret penal de la UB / Foto: Cedida

Punt final al cicle 'Enraonar'. El catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, Joan Queralt, és qui conduirà la conferència, 'Drets Humans i procediments judicials. Perversions del sistema'. Queralt, qui també és director-coordinador del llibre conjunt de 14 especialistes, 'La sentencia del procés. Una aproximación académica', analitzarà el tractament dels Drets Humans, per part del sistema judicial. La conferència tindrà lloc aquest dilluns 29 de març a les set de la tarda. La xerrada es podrà seguir a les set de la tarda en directe per 'streaming' a Cugat Mèdia i al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Cugat Mèdia ha entrevistat Joan Queralt, qui afirma que la cúpula judicial espanyola desprèn poc entusiasme.

Què es tractarà a la conferència?
Si els drets humans estan a Espanya prou garantits pel sistema judicial. Una de les meves tesis és que, sobretot a la cúpula judicial, no es garanteixen els Drets Fonamentals ni tampoc la llibertat d'expressió. Analitzarem diferents casos judicials recents per entendre aquesta perspectiva, ja que el món occidental actual no és món propici pels drets humans fonamentals. Hi ha certa regressió.

Com s'estructurarà la xerrada?
El 'late motiv' és la protecció judicial dels Drets Fonamentals. Centrat en la crisi d'aquesta protecció. A Espanya es viu un moment molt delicat i a Catalunya, clarament, ens afecta molt. Per tant, anirem desglossant aquesta temàtica, i observarem les principals causes.

Com valoraries el tractament dels Drets Humans per part del sistema judicial?
La cúpula judicial desprèn poc entusiasme, en canvi, en la justícia ordinària hi ha de tot, sentències més o menys favorables. El que sí que és cert, que tendeix a ser tot més fàcil.

Amb les sentències judicials que es dicten a Espanya, en gran part, es vulneren els Drets Humans?
En gran part no. Normalment, les que tendeixen a vulnerar els drets humans fonamentals, són les sentències imposades pel Tribunal Suprem i el Constitucional. Per exemple, amb la sentència del procés, es poden veure moltes coses. Una d'elles és, que els drets fonamentals tenen el seu límit amb el codi penal. Si això fos veritat, la norma superior de l'ordenament jurídic espanyol, no seria la Constitució, sinó, el Codi Penal. Actualment, la norma primera és la Constitució i no el Codi Penal, fet que suposa un canvi de paradigma i de visió.

Per canviar aquesta mala praxi, què cal fer?
És difícil perquè s'ha de fer amb un canvi absolut de mentalitat. S'han de convèncer de què tenen el punt de mira esbiaixat. Que estan disparant amb l’escopeta, allà on no toca. El problema és que són conscients que estan disparant allà on no toca. Tenen una concepció molt rígida de la democràcia. La democràcia molesta, perquè molesta el poder. Aleshores, el poder se sent feble amb qualsevol aire que bufa, perquè creu que és un terratrèmol i reacciona de manera desproporcionada. Al cap i a la fi, és un tema de mentalitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.