Les claus per diferenciar l'al·lèrgia de la Covid-19

Si hi ha febre, pot ser covid, mentre que els esternuts indiquen al·lèrgia


  • Comparteix:

Gent passejant amb mascareta pel carrer Santa Maria / Foto: Cugat Mèdia

Gent passejant amb mascareta pel carrer Santa Maria / Foto: Cugat Mèdia

Amb l'arribada de la primavera, es disparen les al·lèrgies respiratòries, ocasionades principalment per la pol·linització. En el context de la Covid-19, és important recordar la simptomatologia de les dues afeccions per evitar confusions. A grans trets, les febres altes acostumen a ser indicatives de Covid, mentre que els esternuts consecutius són típics de les al·lèrgies.

El cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT), el doctor José Sanz, ha explicat a Cugat Mèdia com diferenciar els símptomes de la Covid dels de les al·lèrgies. D'entrada, la covid acostuma a anar acompanyada de febres altes i d'un malestar molt pronunciat, caracteritzat pel dolor ossi i muscular. En canvi, les al·lèrgies respiratòries típiques d'aquesta època de l'any no produeixen febre ni malestar. Sí que produeixen, però, picor d'ulls, mucositat i "brots d'esternuts", és a dir, esternuts consecutius.

D'entre els símptomes que es poden confondre, hi ha la tos, el mal de gola i la pèrdua d'olfacte. La tos de la Covid és profunda, dels bronquis, i resulta dolorosa, mentre que la tos de l'al·lèrgia és més superficial i sorgeix de la picor de gola, un altre dels seus símptomes característics. En el cas de la Covid, el mal de gola no és una simple picor, sinó que esdevé un dolor punyent. Finalment, la pèrdua d'olfacte de l'al·lèrgia es produeix per l'obstrucció de les vies respiratòries i és, per tant, progressiva i intermitent. En canvi, la pèrdua olfactiva de la Covid és brusca i permanent, ja que és conseqüència de l'afectació del nervi olfactiu.

Pel que fa a l'obligatorietat de l'ús de la mascareta, el doctor Sanz ha aclarit que aquesta no mitiga els efectes de l'al·lèrgia, ja que "el pol·len està format per partícules molt petites que es colen per tot arreu", ha dit, "i a més també et pot afectar quan obres la finestra de casa". El que sí que s'ha reduït amb l'ús de la mascareta, segons Sanz, és el contagi de la grip comuna.



José Sanz

Amb la covid, tot i que hi ha pèrdua d'olfacte, aquesta és abrupta, en relació amb la febre, i no s'acompanya d'esternuts ni d'obstrucció nasal ni de picor nasal, com típicament succeeix amb l'al·lèrgia respiratòria.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.