La societat civil posa en relleu el 'llegat' d'Arcadi Oliveres

Allau de reaccions a la mort de l'economista i activista per la pau


  • Comparteix:

Arcadi Oliveres en un acte públic a Sant Cugat / Foto: Ajuntament

Arcadi Oliveres en un acte públic a Sant Cugat / Foto: Ajuntament

L'activista i economista Arcadi Oliveres ha mort aquest dimarts i les reaccions no han trigat a aparèixer. La societat civil està compungida per la mort d'aquest santcugatenc que va dedicar gran part de la seva vida a lluitar pels drets socials i la cultura de la pau.

La directora de la Unipau, Neus Sotmayor, ha mostrat el seu condol recordant l'Arcadi Oliveres com una persona que "mai s'havia situat per sobre de ningú" i que, a més, "tenia en consideració tota la gent que se li apropava fent-los creure que eren importants tant per a ell com per a la societat". Sotamayor considera aquest reconeixement personal com una de les eines perquè el seu llegat perduri en el temps.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, creu que Oliveres "s'ha acomiadat de la mateixa manera que va viure: transmetent aquest missatge d'estima a tothom, de posar en valor la vida, l'amistat i els valors i els principis dels quals sempre parlava". Ingla considera que Sant Cugat ha estat "privilegiada" no només per tenir-lo de veí, sinó pel vincle amb la Unipau. L'alcaldessa, a més, ha explicat que està previst convocar un ple extraordinari després de l'ordinari d'aquest mes (que tindrà lloc el 19 de març) on s'oficialitzarà el nomenament d'Oliveres com a fill predilecte de Sant Cugat.

El portaveu del PSC, Pere Soler, considera que Oliveres quedarà recordat pel seu activisme, per la defensa de la pau i la del no-militarisme i la "seva capacitat de buscar la justícia" per una societat "més generosa, solidària i igualitària".

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha mostrat el seu condol recordant Oliveres com un activista "exemplar" de què vol dir justícia social en una persona, per la seva lluita pacífica i generosa. Gibert espera que es recordi Oliveres com una persona que va dedicar gran part de la seva vida a la militància posant el seu servei en canviar el món.

La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha destacat que Oliveres ha estat sempre una persona "molt fidel als seus principis". A ella, quan va iniciar en el món de la política, li va donar un consell que recorda en el dia d'avui: la importància de saber escoltar les persones amb qui no es comparteixen ideals i la defensa dels mateixos principis.

El president de l'Ateneu, Àlvar Roda, recorda la figura de l'Arcadi com "un referent" per tot allò que treballava. El considera gairebé un familiar, ja que el va conèixer quan Oliveres tenia 22 anys i ell 16, i defineix la seva amistat com "franca i duradora".

Reaccions a les xarxes






























Neus Sotomayor

Ell compartia la seva manera de veure el món i la seva saviesa amb tothom en ple d'igualtat reconeixent sempre i fent que totes les persones que l'escoltaven ens sentíssim importants. Crec que per això ha calat tant el seu llegat i perdurarà.

Carmela Fortuny

Jo vull defensar que ha estat un home amb una vida de lluita i que sempre va ser fidels als seus principis, pensessis o no com ell. Una persona a qui sempre ens ha agradat escoltar i evidentment hauria de ser obligatori fer-ho.

Àlvar Roda

Sempre ha sigut un referent per mi, amb totes les coses que ell treballava, amb les quals algunes coses discutia i amb algunes hi estava d'acord, però en principi penso que va ser una amistat molt franca, molt duradora. A través de l'anunciat de la pau va ser el nostre president que en el fons va complir els seus objectius en el seu dia.

Núria Gibert

Penso que l'Arcadi se l'ha de reivindicar complex com era en el seu pensament, per la pau, per la justícia social, però també per la implicació de les persones en les seves conviccions per portar-les a terme. I crec que aquesta generositat és el que més arriba a la gent, una generositat sense matisos ni pal·liatius és el que arribarà d'una forma més clara.

Mireia Ingla

L'Arcadi s'ha acomiadat de la mateixa manera que va viure: transmetent aquest missatge d'estima, posant en valor la vida i l'amistat.

Pere Soler

És evident que quedarà recordat pel seu activisme, per la seva defensa de la pau, de la defensa a l'antimilitarisme i per la seva capacitat de buscar la justícia per una societat més generosa, igualitària i justa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.