Àlex Florensa recorrerà Catalunya caminant per conscienciar sobre les drogodependències

L'impulsor de TransEinesCat farà la travessa en solitari a causa de la pandèmia i oferirà xerrades a més de 30 poblacions


  • Comparteix:

Àlex Florensa, al mig, recorrerà Catalunya a peu / Foto: Cugat Mèdia

Àlex Florensa, al mig, recorrerà Catalunya a peu / Foto: Cugat Mèdia

La caminada TransEinesCat 2021, una iniciativa de l'Associació Eines per a la rehabilitació de persones drogodependents, s'ha vist enguany afectada per les restriccions de la Covid-19. Com a excepció, el director de l'associació, Àlex Florensa, farà la ruta en solitari. Entre el 17 d'abril i el 5 de juny, Florensa caminarà 1.200 quilòmetres seguint el perímetre de Catalunya i oferint una xerrada sobre addiccions a cada població on faci parada, més d'una trentena en total. Tot i que en aquesta edició -la tercera- no pot comptar amb la participació dels pacients del centre, manté l'objectiu de conscienciar sobre la malaltia de l'addicció.

La TransEinesCat és una iniciativa que es va posar en marxa el 2018, una ruta per Catalunya amb un doble objectiu. D'una banda, és un tractament itinerant en què participen pacients de l'Associació Eines i, de l'altra, l'impulsor, Àlex Florensa, ofereix xerrades sobre drogodependències des del seu coneixement com a psicòleg clínic i la seva experiència com a drogoaddicte rehabilitat. Enguany, però, els efectes de la pandèmia han obligat a adaptar la cita, ja que no han pogut comptar amb cap patrocinador. És per això que Florensa farà la travessa en solitari.

El 17 d'abril sortirà de Sant Cugat i passarà per més de 30 poblacions catalanes com, per exemple, Sitges, Reus, Alpicat, Tremp, La Seu d'Urgell, Olot, Palamós i Mataró; per acabar, de nou, a Sant Cugat el 5 de juny. El director de l'associació passarà gairebé dos mesos de ruta. Per tal de mantenir el tractament dels pacients, Florensa es connectarà cada tarda per dur a terme les teràpies individuals i de grup, i també estarà accessible per qualsevol imprevist.

"Estan emprenyats com una mona". Així se senten els pacients que no poden participar en la ruta d'enguany, explica Florensa. Per a ells, la TransEinesCat és "una motivació enorme" que, a través d'una ruta d'un mes, els permet fer "un tractament itinerari" i "recuperar la il·lusió".

El que si es manté són les xerrades que Florensa imparteix a cada població on fa parada. El seu objectiu és fer entendre a la ciutadania que les addiccions "són una malaltia i no un vici". "Ser drogoaddicte és una malaltia molt lletja, però si la tens has d'aprendre a lluitar amb ella", remarca el director de l'Associació Eines.

Els detalls de la nova edició s'han donat a conèixer aquest divendres en una roda de premsa que també ha comptat amb la regidora de Salut, Gemma Aristoy, i el regidor d'Esports, Francesc Carol. La TransEinesCat compta amb "el suport absolut" de l'Ajuntament. Carol ha posat en valor la "potenciació de l'esport", ja que "et fa sentir millor físicament" i t'ajuda a "recuperar l'autoestima". Per la seva banda, Aristoy ha destacat "la vessant més emocional" i "la recuperació de sentiments", una "part importantíssima" per, a posteriori, "fer créixer la il·lusió de recuperar una vida".

La travessa de 2020 es va suspendre a causa de la pandèmia. Florensa espera poder recuperar el recorregut i fer-lo amb els seus pacients el 2022, en la quarta edició.






Àlex Florensa

Ser drogoaddicte és una malaltia molt lletja, però si la tens és la que t'ha tocat i has d'aprendre a lluitar amb ella. Això és el que intento explicar a la gent. Jo he perdut moltes coses per culpa de les addiccions, però també n'he guanyat moltes.

Francesc Carol

La potenciació de l'esport i, encara més en aquest centre, és una base important de la roda de recuperació. No només perquè et fa sentir millor físicament, també et fa recuperar l'autoestima.

Gemma Aristoy

En la vessant més emocional, l'Àlex parlava de les vivències i de la recuperació de sentiments. És una part importantíssima que després acaba de fer créixer la il·lusió de recuperar una vida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.