Sant Cugat engega un pla contra els riscos de la solitud de la gent gran

L'Ajuntament i la Diputació de Barcelona faran 120 entrevistes a persones majors de 80 anys que viuen soles per prevenir situacions de vulnerabilitat


  • Comparteix:

La campanya vol prevenir necessitats de la gent gran que viu sola / Foto: Adobe Stock

La campanya vol prevenir necessitats de la gent gran que viu sola / Foto: Adobe Stock

Sant Cugat participarà de nou de la campanya 'Els serveis socials, més a prop', impulsada per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament, i que ha de servir per fer una diagnosi de les necessitats que tenen les persones grans del municipi. En concret, es faran 120 entrevistes a persones d'entre 81 i 89 anys que viuen soles, que no han participat en anteriors edicions de la iniciativa i no tenen cap vinculació amb els serveis socials municipals. Serà la 5a edició del projecte a la ciutat, després de les de 2004, 2007, 2009 i 2012, i se centrarà, enguany, en prevenir situacions de risc que puguin sorgir de l'impacte de la Covid-19, en lluitar contra el fenomen de la solitud no desitjada, i en promoure l'autonomia de les persones grans en un entorn de qualitat.

Les entrevistes, que preferiblement seran presencials, però també es poden fer per telèfon, aniran a càrrec de professionals de la Fundació Desenvolupament Comunitari, que té un conveni amb la Diputació de Barcelona. L'objectiu és detectar necessitats d'aquest sector de població, a més de tenir una "fotografia més fidel" del municipi per poder actuar en cada cas i d'apropar i informar dels serveis que ofereix l'Ajuntament. Ho ha explicat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que ha animat a la participació d'aquest grup de gent per tenir el coneixement necessari per planificar millor.

En aquest mateix sentit s'ha expressat la presidenta de l'àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que ha destacat aquesta "perspectiva diferent" per tenir una "mirada preventiva" i "proactiva" en comptes de "reactiva" per a una detecció precoç de les problemàtiques. A més, també es vol donar resposta a un fenomen que, segons Moret, està en auge, com el de la "solitud no desitjada", la qual ha agreujat la pandèmia i "ha de formar part de l'agenda del model de cures". La intenció és que, més enllà de la part assistencial quan es tracta d'urgències, es pugui dotar de més autonomia per allargar el màxim el temps de les persones grans en un entorn "de qualitat".

L'Ajuntament enviarà una carta informativa a les 120 persones que formen part del projecte i també es lliuraran unes carpetes amb informació relativa a recursos i serveis del municipi per a la gent gran. Després es concertarà l'entrevista. Des del consistori, a més, preveuen contactar per fer seguiment de les persones majors de 89 anys, que no participen en aquesta campanya, però que sí que ho van fer en anteriors edicions.

Aquest projecte ha permès detectar en l'última dècada unes 4.500 persones en risc de vulnerabilitat en tots els municipis on s'ha desenvolupat, un 10% de les 45.000 ateses per la Diputació de Barcelona. Segons les dades del padró municipal, a Sant Cugat hi ha 802 persones majors de 80 anys que viuen soles, 601 de la franja entre els 80 i els 89 anys.




Núria Gibert

Volem detectar situacions de necessitat i/o risc social que requereixin d'una intervenció, identificar els interessos de la gent gran de cara a planificar actuacions i informar, per universalitzar la informació, de tots els recursos i prestacions a les quals poden accedir.

Lluïsa Moret

És una aliança que suposa un compromís conjunt per atendre de forma proactiva les necessitats de les persones grans del municipi, per detectar situacions d'emergència, però sobretot per donar resposta a aquest fenomen que ara ha agafat més força que mai de la solitud no desitjada, que ha de formar part de l'agenda i de la definició del model de cures.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.