Els 'grans mítings' de Companys a la Fonda Tadeo de Sant Cugat

L'historiador Josep Maria Figueres ha ofert la xerrada 'Companys a Sant Cugat', amb motiu del 90è aniversari de la Segona República


  • Comparteix:

Un moment de la xerrada, que s'ha celebrat al Claustre del Monestir / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

Un moment de la xerrada, que s'ha celebrat al Claustre del Monestir / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

'Companys va fer a la Fonda Tadeo dos grans mítings, on la població el va rebre i, quan va acabar, el va acompanyar a l'estació de tan vinculats que hi van estar'. Aquest és un dels impactes que l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres subratlla dels lligams del president Companys amb Sant Cugat, un municipi que considerava cabdal pel seu pes en el món vitivinícola. Tot plegat ho ha explicat aquest dilluns al Claustre del Monestir en la xerrada 'Companys a Sant Cugat', que forma part del programa d'activitats dels 90 anys de la proclamació de la Segona República i on ha presentat el llibre 'Discursos de guerra'.

Lluís Companys va visitar Sant Cugat en diverses ocasions: una com a president, en plena Guerra Civil (1937); una altra com a governador civil (1931) i, les altres, com a dirigent rabassaire (1919, 1921 i 1922). De fet, el moment que Figueres recorda del republicà sortint ovacionat de la Fonda Tadeo va ser el 1922.



Companys posava en relleu el paper de Sant Cugat; coincidia amb la consideració de Pau Vila que deia que Sant Cugat podia ser, fins i tot, la capital del Vallès Occidental. En tot cas, el municipi formava part d'un cinturó de comarques on Companys volia consolidar la seva influència: sobretot els dos Vallesos, l'Anoia, el Baix Llobregat i el Penedès, tot i que el seu discurs arribava més enllà.

Per a Companys, apunta Figueres, "el món agrari era la seva base" i per això volia organitzar-lo a través de l'associacionisme, tot seguint el pensament de Francesc Layret, que l'any 1919 deia: "Associeu-vos, la vostra unió és la vostra força, la vostra força és la vostra unió".

La quarta visita de Companys va ser com a governador civil, l'any 1931, on va oferir un parlament davant una protesta popular contra la manipulació dels resultats electorals de les municipals. Per als assistents a l'acte de commemoració del 90è aniversari de la Segona República, el passat 14 d'abril, aquesta és una escena familiar, ja que es va dramatitzar amb un muntatge a l'antic ajuntament.


Josep Maria Figueres

Dels 100 mítings que Companys va fer a les comarques, on la vinya era el conreu predominant, dos van ser a Sant Cugat. A la Fonda Tadeo va fer-ne dos que la població el va rebre i quan va acabar el va acompanyar a l'estació, de tan vincultats que hi van estar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.