Què diu el codi penal sobre l'abús sexual, l'agressió sexual o la violació?

El professor titular de Dret Penal de la UAB Joan Baucells resol les incògnites arran del cas d'abús sexual a una menor a Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

Qualsevol atemptat contra la llibertat sexual d'una persona colpeix. És el cas de la menor que ha denunciat una relació sexual amb un treballador del gimnàs municipal, que ha estat detingut per un delicte d'abús sexual amb penetració. Però, què diu el codi penal en aquests casos? El professor titular de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan Baucells clarifica els conceptes que recull actualment la llei i a quines situacions respon.

Per començar, el codi penal, actualment, distingeix entre agressió o abús sexual. Dos delictes que preveuen -tots dos- l'agreujant de la penetració.

  • Agressió: Ha d'haver-hi ús de la violència o la intimidació per aconseguir el contacte sexual no consentit. En cas que el contacte hagi estat amb accés carnal -penetració- amb violència o intimidació, el codi penal ho recull com a violació.
  • Abús: No hi ha violència ni intimidació, hi ha només falta de consentiment. Pot tenir també l'agreujant de la penetració, però sense violència o intimidació.

  • Però què entén la llei per 'violència'? Com explica el professor Joan Baucells, violència és "qualsevol ús de la força física per obligar la víctima a fer alguna cosa que no vol fer".

    El mateix succeeix amb el 'consentiment'. Segons el codi penal, es pot tenir contacte no consentit amb una persona -fins i tot carnal- sense que existeixi violència i intimidació. Aquests casos d'abús es donen, ha exemplificat Baucells, si la víctima està privada de sentit, adormida, sota els efectes alguna substància o en un atac per sorpresa.

    L'edat, en els casos de delictes contra la llibertat sexual, també és un element clau. Com especifica Baucells, des del 2015 es considera que els menors de 16 anys no tenen capacitat de decisió en matèria sexual i que, per tant, qualsevol contacte sexual amb ells, sigui o no consentit, és delictiu. A partir dels 16 anys, les relacions consentides no són delictives i la persona és tractada com un adult. Dels 16 als 18 anys, però, se'ls atorga un cert grau de protecció. En aquesta franja de dos anys, els casos de relacions sexuals consentides es poden considerar un abús si es pot demostrar que l'agressor exerceix sobre la víctima autoritat, influència, utlitza un engany o una relació de confiança de la qual abusa per arribar al contacte sexual.

    Reforma del codi penal
    De fet, aquest és un dels aspectes que elimina la reforma del codi penal que s'està tramitant. El professor de Dret Penal explica que, en cas d'aprovar-se, desapareixeria la distinció entre abús i agressió, i qualsevol contacte no desitjat passarà a ser considerat una agressió.

    Un debat que es va intensificar arran del judici i la sentència de 'la Manada' de Pamplona i que té una reforma del codi penal per als delictes sexuals sobre la taula.

    Penes de presó
    De moment, el codi penal estableix, en general, les penes següents en funció del tipus de delicte.
  • Agressió. D'un a cinc anys de presó.
  • Agressió amb penetració. De cinc a 12 anys de presó.
  • Abús amb penetració. De quatre a deu anys de presó.
  • Abús. D'un a tres anys o, fins i tot, multa.


  • En el cas de l'abús consentit, però, a un menor d'entre 16 i 18 anys, les penes oscil·len entre els dos i els sis anys si hi ha penetració, i d'entre un i tres si no n'hi ha.




    Joan Baucells

    La violència qualsevol ús de força física per obligar la víctima fer una cosa que no vol fer.

    Joan Baucells

    Dels 16 als 18, hi ha un article que els protegeix. Diu que aquestes relacions sexuals consentides on es poden demostrar que hi ha hagut un engany o un abús d'autoritat o influència es poden castigar



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.