El Caballu Petit, el nou bar més antic de Sant Cugat

Després que el mític Bar Catalunya tanqués, el Caballu Petit es converteix en el més longeu de la ciutat


  • Comparteix:

El propietari del bar Caballu Petit, Gabriel Castañé / Foto: Cugat Mèdia

El propietari del bar Caballu Petit, Gabriel Castañé / Foto: Cugat Mèdia

Fa poc més de dos mesos explicàvem que el famós Bar Catalunya, el més antic de Sant Cugat, abaixava la persiana per sempre més. Sense el mític bar, ubicat a la Plaça de Lluís Millet i obert des de 1936, ara el títol del bar més antic de la ciutat se l'emporta el Caballu Petit, del qual el Gabriel Castañé n'és el propietari.

ESCOLTA-HO

El Caballu Petit, situat a l'avinguda de Rius i Taulet, va ser inaugurat el 1952 sota la llicència de bodegó. No va ser fins dos anys més tard, el 1954, que el local va obtenir la llicència de cerveseria. Cugat Mèdia ha parlat amb l'actual propietari del bar, Gabriel Castañé, que ha explicat que va ser el seu pare qui va tenir la iniciativa d'obrir el local ara fa gairebé 70 anys.

Foto: Cedida
imatge antiga de l'exterior del Caballu Petit, a l'avinguda Rius i Taulet, Foto: Cedida


Castañé ha definit com un "privilegi" portar el bar santcugatenc més antic, tot i que ha lamentat que el Bar Catalunya hagi tancat les portes. També ha destacat que es tracta d'un negoci familiar "molt estimat". De fet, quan al 1981 va morir el seu pare, fundador del Caballu Petit, la mare d'en Gabriel, la Montserrat Canals, va agafar les regnes del negoci fins al 1990.

Han passat 31 anys des que que el Gabriel n'és el propietari. Subratlla les ganes amb què ho viu a dia d'avui. "Al principi em deien que estudiés i no em fiqués en aquest negoci d'esclaus", ha recordat que li deien els seus pares.

Preguntat per l'origen del nom del bar, en Gabriel ha explicat que el mot 'Caballu' és en honor als seus avis que es dedicaven al negoci del vi i amb els cavalls el repartien. "Quan els cavalls es posaven tossuts, els meus avis deien 'arre caballu, arre' amb aquesta forma de barbarisme", ha matisat Castañé. "La paraula 'petit' és perquè el meu pare, qui va fundar el bar, era el germà petit i d'aquí ve el nom del bar Caballu Petit", ha conclòs el propietari.

Foto: Cedida
Van ser dels primers bars del país a posar cervesa de barril, Foto: Cedida


Després de 70 anys amb el local en marxa, és lògic pensar que alguna anècdota alberguen les quatre parets del bar. I així és. "Recordo que als anys 60, al bar, vam ser dels primers en tenir televisió i venien molts veïns a veure els concursos o els partits del Reial Madrid, sobretot. També vam ser dels primers, a nivell de tot Catalunya, que vam posar cervesa de barril", ha detallat Gabriel Castañé que ha explicat també que "entre els anys 60 i 70 venien a prendre una cervesa jugadors del FC Barcelona com Eladio Silvestre, José Luis Romero o, fins i tot, Carles Rexach quan feia la mili. Ens van portar uns pòsters firmats i dedicats per a la meva germana", ha relatat el propietari del bar més antic de Sant Cugat.

Foto: Cedida
El bar ha estat testimoni de tots els canvis de la ciutat i de nevades històriques com aquesta, Foto: Cedida





Gabriel Castañé

A nivell de negocis sí [sempre hi ha hagut bona relació], la meva germana no en tenia gaires ganes i jo vaig continuar. Un negoci d’aquests són moltes hores i sempre comporta problemes de famílies i sobretot d’horaris i converses.

Gabriel Castañé

Per vocació al principi no [de seguir amb el negoci], perquè els pares em deien que estudiés i que marxés d’aquí, perquè era un negoci d’esclaus. Però al final t’hi engresques, perquè a més la casa la tenia aquí, i anava veient tot aquest rol, la clientela i la gràcia, i al final t’hi aficiones i li agafes el gust.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.