Dir 'sí vull' amb mascareta

Després d'un any 2020 "catastròfic", el sector de les bodes de Sant Cugat preveu un final de 2021 molt bo i un 2022 amb molta més feina


  • Comparteix:

La pandèmia del coronavirus ha deixat en 'stand by' moltíssimes coses, i una d'elles són els casaments. Un esdeveniment social que habitualment reuneix moltes persones per celebrar una festa amb alegria, organitzar-ho enmig d'una pandèmia comporta problemes i mals de cap. Cugat Mèdia ha parlat amb diferents empreses de Sant Cugat que es dediquen des de diferents punts de vista a organitzar bodes i el balanç del 2020 és unànime: 'catastròfic'. Les perspectives a partir d'aquest estiu, però, són molt millors, i auguren un 2022 amb molta més feina de l'habitual pel gran nombre de casaments ajornats.

Totes les persones del sector dels casaments contactades per Cugat Mèdia asseguren que han estat uns mesos de molta incertesa i angoixa. Una boda es prepara amb molta antelació, i les diferents restriccions, que canvien gairebé cada setmana amb la situació sanitària, fan que la preparació prèvia sigui molt difícil. "Hem de tenir una capacitat resolutiva molt gran, perquè sempre hem d'estar atents a les noves restriccions i imprevistos. S'ha de tenir un pla B", explica la santcugatenca Clàudia Rodríguez, de l'agència organitzadora de bodes Priscila Llorens. Amb el final de l'estat d'alarma, Rodríguez assegura que la situació és molt més optimista per l'eliminació del toc de queda i perquè també canvien les mesures d'aforament. Tot i això, ells segueixen demanant una prova PCR o un test d'antígens negatiu a tots els assistents de l'esdeveniment.

Malgrat que la majoria de parelles han decidit cancel·lar o ajornar els seus casaments, una petita minoria s'ha llençat a celebrar-ho, tot i les restriccions. Unes restriccions que passen perquè els convidats han de portar en tot moment la mascareta (excepte quan mengen o beuen), no pot haver-hi pista de ball ni aperitiu, ja que tot s'ha de fer assegut, les taules han de respectar les distàncies de seguretat, i el nombre de comensals va variant amb les diferents restriccions. Josep Rosàs, propietari de Masia Rosàs, qualifica aquests casaments com "descafeïnats", ja que no es poden celebrar de manera habitual.

Les fonts entrevistades coincideixen en el fet que molts casaments s'han acumulat a finals d'aquest any a causa de la relaxació de restriccions, el final de l'estat d'alarma, i l'avenç en la vacunació, la qual cosa és possible que comporti un segon semestre de 2021 amb millors números, fins i tot, que l'any 2019, abans de la pandèmia. També moltes parelles han decidit directament ajornar la boda fins al 2022, el que fa preveure que serà un any amb més feina del normal per al sector.

Masia Rosàs
Masia Rosàs
Imatge de la Masia Rosàs / Foto: Cugat Mèdia

Josep Rosàs, de la Masia Rosàs, explica que l'any 2020 va comportar una afectació del 85% respecte al 2019. Rosàs qualifica els mesos de pandèmia com a "catastròfics" per al sector. A més, assegura que amb el gran llistat de restriccions que s'han de complir, s'arriben a sentir "policies" pel fet d'haver de vigilar que els convidats complissin les normatives en tot moment.

Casa Fuster Masia Sant Cugat
Casa Fuster Masia Sant Cugat
Imatge de les taules d'un casament celebrat en pandèmia amb distàncies de seguretat / Foto: Casa Fuster Masia Sant Cugat

Casa Fuster només va celebrar un casament amb un nombre relativament gran de convidats l'any 2020. Van fer alguns altres, però eren reunions molt reduïdes i s'assemblaven més a un dinar familiar. Elisabet Rius de Casa Fuster explica que la fi de l'estat d'alarma els ha alliberat bastant, ja que fins fa unes setmanes a les cinc de la tarda la celebració havia d'acabar i estar tothom fora. També assegura que tenen molts casaments programats a partir del juliol i que encaren aquests mesos restants de 2021 amb "molta il·lusió".

El sector dels vestits
Laura Vila Atelier
Imatge d'una núvia en pandèmia vestida de la santcugatenca Laura Vila Atelier / Foto: Laura Vila Atelier

La dissenyadora de vestits de núvia Laura Vila, de l'Atelier Laura Vila de Sant Cugat, explica que el 2020 només va tenir quatre núvies i, en canvi, l'any 2019 sense pandèmia unes 30. "Hi ha hagut núvies que se m'han posat a plorar per la situació. Estan més tristes i no els hi fa tanta il·lusió, s'han casat més pel tràmit", apunta Vila. Aquestes últimes setmanes, però, nota que la gent s'ha reactivat i, sobretot, amb la fi de l'estat d'alarma tornen a tenir ganes i empenta per casar-se.




Clàudia Rodríguez

"Va ser totalment diferent, principalment perquè ja no hi ha toc de queda; l'aforament, els comensals per taula... Encara que nosaltres seguim demanant a tots els convidats que presentin un test d'antígens o un PCR negatiu".

Elisabet Rius

"Fer un casament que hagis de marxar a les cinc, que no puguis fer ball, que el nombre de persones és molt limitat... Tot això fa que els nuvis perdin una mica les ganes de celebrar-ho".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.