El quart monogràfic de Patrimoni i Història de Sant Cugat relata el periple dels sis deportats a Mauthausen

José Fernando Mota ha presentat el monogràfic de la seva investigació, aquest dijous, al Museu del Monestir


  • Comparteix:

José Fernando Mota durant la xerrada al Claustre del Monestir / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

José Fernando Mota durant la xerrada al Claustre del Monestir / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

El Museu del Monestir ha acollit, aquest dijous, la presentació del quart número dels Quaderns Monogràfics de Patrimoni i Història de Sant Cugat. Amb el títol 'Els deportats santcugatencs a Mauthausen', l'acte ha suposat una segona part a l'homenatge als santcugatencs deportats al camp de concentració nazi que es va fer amb la instal·lació de les sis 'Stolpersteine'. L'historiador i autor del monogràfic, José Fernando Mota, ha exposat els resultats de les seves investigacions i s'ha mostrat molt satisfet de veure materialitzat aquest homenatge, ja que, segons ha dit, 'afecta persones que no sabien com havien acabat els seus parents, només sabien que havien marxat a l'exili i que no havien tornat mai més. Això diu molt de quina ha estat la política de memòria històrica en aquest país'.

Una quarantena de persones, entre les quals hi havia l'alcaldessa, Mireia Ingla; la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina; i altres membres del consistori, han assistit a la presentació. Totes elles han pogut conèixer "el periple tràgic", segons paraules de Mota, dels sis santcugatencs que van ser deportats a Mauthausen.

L'alcaldessa ha explicat a Cugat Mèdia que, especialment ara que torna a ressorgir la ultradreta, "val molt la pena tornar a recordar què vol dir el nazisme, què vol dir el feixisme, què volen dir aquestes formes autoritàries de pensar que van posar fi a la vida de tantes persones, entre elles, aquests santcugatencs".

Finalment, la regidora de Memòria històrica, Pilar Gorina, ha assegurat que li fa "molta il·lusió" que el tema d'aquest quart Quadern Monogràfic estigui dedicat als deportats a Mauthausen i, a més, ha dit, "fet per un historiador local".






José Fernando Mota

L'altre dia es va fer la primera part, recollint una moció del 2017 i les meves investigacions, es van posar les pedres recordatori. Avui farem una mica més explicant el que sabem d'aquests sis santcugatencs i el periple tràgic que van haver de viure quan van marxar a l'exili.

Mireia Ingla

Val molt la pena tornar a recordar què vol dir el nazisme, què vol dir el feixisme, què volen dir aquestes formes autoritàries de pensar que van acabar amb la vida de tantes persones, entre elles, aquests santcugatencs.

Pilar Gorina

Em fa molta il·lusió tenir el quart quadern de patrimoni del museu sigui dedicat a Memòria històrica i en concret als deportats de Mauthausen. Ens fa una il·lusió impressionant i a més fet per un historiador local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.