'M'han tret la prestació per acceptar una feina d'un dia'

A la santcugatenca Elisa Palazón li han congelat l'atur 24 mesos per decidir treballar durant la jornada electoral del 14-F


  • Comparteix:

Imatge de l'última hora en un dels col·legis electorals de Sant Cugat / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

Imatge de l'última hora en un dels col·legis electorals de Sant Cugat / Foto: Lali Puig - Ajuntament de Sant Cugat

Quan la santcugatenca Elisa Palazón va decidir treballar, puntualment, al control d'accessos a les eleccions del 14-F, no s'imaginava que li sortiria 'tan car', segons les seves pròpies paraules. I és que per cobrar 148 euros nets per 12 hores de feina, ara ha hagut de renunciar, sense saber-ho, a tornar a cobrar l'atur durant dos anys. 'Sento que m'han penalitzat per haver treballat i per culpa d'un mal assessorament', ha explicat a Cugat Mèdia, després de revelar el seu cas a Rac1.

Palazón, que estava a l'atur des del setembre de 2019, havia decidit, uns mesos després, donar-se d'alta com a autònoma. Com que encara li quedava atur, des de la Cambra de Terrassa i el SEPE de Sant Cugat li van explicar que tenia l'opció de compaginar les dues coses durant un màxim de nou mesos, i a ella li va semblar una bona manera d'iniciar-se com a treballadora per compte propi.

Poc després de prendre aquesta decisió, va rebre una trucada de l'Ajuntament de Sant Cugat per demanar-li si estava disposada a treballar en l'operatiu logístic de les eleccions de la Generalitat de Catalunya del 14-F. "Si et truquen perquè els falta gent, és la teva ciutat, hi ha una pandèmia i tu estàs bé, dius que sí", exclama Palazón.

El que llavors no sabia és que aquest dia de feina per compte d'altri li congelaria la prestació de l'atur durant 24 mesos. "A mi m'havien dit al SEPE que si treballava els havia d'informar, i només m'aturarien la prestació el temps corresponent a les hores treballades, però que després podria tornar a cobrar-la", assegura. Tot això és cert, però, tal com ha pogut saber ara l'Elisa, només quan el contracte és de mitja jornada. "El contracte que em va fer l'Ajuntament era d'un dia, però a jornada completa, i com que aquesta fórmula no està contemplada, em van aturar la prestació durant 24 mesos".

Ha parlat amb el SEPE, amb la Cambra de Terrassa, amb l'Ajuntament de Sant Cugat, amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i amb el Síndic de Greuges. També ha parlat amb un advocat que li va explicar que si arribava a judici, trigaria a fer-ho entre 12 i 18 mesos, i malgrat les despeses que això li comportaria, no li podia oferir garanties de guanyar-lo. L'únic que li queda pendent és traduir al castellà l'escrit que el Síndic li va reenviar al Defensor del Pueblo. O esperar 24 mesos, però la seva situació pot haver canviat molt aleshores. "Jo és ara quan necessito [cobrar l'atur]", es queixa la santcugatenca.


Elisa Palazón

M'han castigat per haver dit que sí a la feina de l'Ajuntament al col·legi electoral, que va ser el 14 de febrer, el dia de les eleccions. Per voler, primer treballar, perquè és una feina pagada. Si estàs a l'atur, el que vols és treballar. I si et truquen perquè falta gent, és la teva ciutat, és pandèmia i tu estàs bé, és un diumenge, i pots, doncs clar que sí, has de dir que sí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.