Sant Cugat acull dues dones mexicanes amenaçades per defensar els Drets Humans

La ciutat dona aixopluc a les activistes perquè es prenguin un "respir"


  • Comparteix:

L'alcaldessa amb les dues persones acollides per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'alcaldessa amb les dues persones acollides per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat referma un any més el compromís amb les llibertats com a membre del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans. L'Ajuntament ha rebut aquest dijous dues activistes mexicanes: una, defensora dels drets LGTBI; l'altra, dels drets de les persones indígenes del país nord-americà. S'estaran a Sant Cugat durant un temps indeterminat per poder passar una temporada de 'desconnexió', sense haver de patir constantment per la seva integritat física.

Regina és una dona trans i, només per la seva condició, ha estat víctima de la violència, havent rebut fins i tot una pallissa. "Volem que no ens assassinin, que no hi hagi odi cap a la comunitat, que ens deixin ser lliures", demana. Malgrat que a Mèxic hi ha una llei trans, no s'aplica amb garanties. La desconeixença dels protocols i l'incompliment per part de les autoritats, sumat a l'escarni que viu el col·lectiu trans per part dels sectors més conservadors, fa que practicar activisme LGTBI pugui ser un risc per a la integritat física.

En el cas de Susana, la seva lluita gira al voltant de la defensa dels pobles indígenes establerts al territori mexicà. Els projectes urbanístics passen per sobre, sovint, del respecte a l'assentament d'aquestes comunitats, que es veuen forçades a desplaçar-se en condicions deplorables. Susana, per la seva defensa d'aquestes causes, ha rebut amenaces de mort. "A Mèxic, una persona que defensa els drets humans és criminalitzada i, fins i tot, desapareguda", lamenta. És per aquest motiu que, gràcies al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans ha pogut fugir del país. En tot cas, hi torni o no, seguirà fent activisme.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha presidit la recepció i ha subratllat la importància que aquestes dues dones puguin passar a Sant Cugat "una temporada de desconnexió", allunyades de l'estrès que suposa fer activisme sota les condicions que ho fan, que posa en perill la seva integritat física. "Val la pena posar en evidència aquestes vulneracions flagrants", ha explicat Ingla.






Susana

Desgraciadament a Mèxic les persones defensores dels drets humans són criminalitzades i desaparegudes. Hem patit amenaces de mort i, fins i tot, ens han segrestat.

Regina

Que no ens assessinin, que no generen odi. Volem ser lliures independentment del gèner que decidim tenir.

Mireia Ingla

Els donem aquest espai de respir, que vagin pel carrer sense que perilli la seva vida. Volem donar a conèixer aquesta vulneració flagrant dels drets humans que es produeix a molts llocs del món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.