Noves mesures: restauració, cultura i esports; oberts fins a la 1 h

També s'amplia l'aforament a les activitats culturals, competicions esportives, als gimnasos i a les sales de joc


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

La restauració guanya una hora i pot obrir fins a la 1 h de la matinada. Les noves mesures han entrat en vigor aquest divendres, 4 de juny. De fet, bars i restaurants ja han pogut allargar el seu horari la nit d'aquest dijous a divendres. El Govern també amplia l'horari de les activitats culturals, esportives i botigues de productes de primera necessitat i les de les benzineres fins a la 1 h. Les noves mesures per seguir avançant en la desescalada inclouen un augment de l'aforament a comerços al detall, parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques; gimnasos, mercats no sedentaris i les sales de joc. De fet, està previst que a partir de dilluns s'ampliin encara més els aforaments per algunes activitats com les assemblees, els actes religiosos i les fires, entre d'altres.

Les mesures aprovades aquest dimecres pel Govern, i que compten amb el vistiplau del Procicat, suposen suavitzar restriccions d'horaris i aforaments per diversos sectors.

Ampliació d'horaris

Pel que fa als horaris, tant els serveis de restauració, com les activitats culturals, esportives, botigues de conveniència i establiments comercials annexos a gasolineres guanyen una hora. Fins ara podien obrir fins a les 24 h, però la nit d'aquest dijous a divendres ja han pogut fer-ho fins a la 1 h de la matinada.

D'altra banda, es permet el consum d'aliments i begudes en reunions en espais públics habilitats, com àrees de lleure o de pícnic, sempre que siguin de màxim deu persones. Aquest consum fins ara estava limitat i només es permetia si els àpats tenien relació amb sortides escolars o activitats educatives.

En relació amb la restauració, es permet l'activitat dels establiments ubicats en locals com teatres, cinemes, auditoris, circs, sales de concert o cafès teatre. També en els espais especialment habilitats per a la realització d'espectacles públics en les instal·lacions i equipaments esportius es podran fer aquestes activitats de restauració.

Nous aforaments

El Govern també ha aprovat l'ampliació d'aforaments a diversos espais i activitats. En concret, passen d'un aforament del 50 a un 70% els mercats no sedentaris i fires mercats; i els establiments i locals comercials de venda al detall. També en les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials.

A més, es permet l'accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Fins ara, aquest accés i ús estava restringit.

Pel que fa a activitats culturals i competicions esportives que es desenvolupin a l'aire lliure, en instal·lacions o equipaments que tinguin un aforament autoritzat superior a 15.000, podran acollir un màxim del 20% d'assistents. Els organitzadors hauran de garantir un seguit de condicions: controls dels fluxos d'accés i sortida, banys i zones de restauració independents (no permeables entre si). També cal establir espais sectoritzats per 3.000 persones màxim i preveure mesures de circulació dels assistents per evitar aglomeracions.

Per a les activitats amb un aforament menor a 15.000 persones es manté la limitació de 3.000 assistents màxim.

En el cas de parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques en espais tancats, l'aforament passa del 30 al 50%. Per als equipaments cívics, s'incrementa del 50 al 70% si disposen de condicions de ventilació reforçades.

També augmenta l'aforament a un 70% a les sales de joc, amb un màxim de 500 persones o de 1.000 si hi ha ventilació reforçada i mesures de control d'aglomeracions. Fins ara, es limitava l'aforament a un 30% i un màxim de 100 persones o 250 si hi havia mesures reforçades de prevenció.

Per últim, s'elimina la restricció en l'ocupació de vehicles de transport públic fins a 9 places. Fins ara, l'ocupació de taxis i VTC de fins a nou places restava limitada a un màxim de sis persones, inclòs el conductor, i no es permetia l’ocupació del seient del costat del conductor.


Augment de la desescalada a partir del 7 de juny
A totes aquestes mesures, s'hi afegirà a partir de dilluns 7 de juny l'ampliació d'alguns aforaments:
  • Les assemblees esportives, culturals i d'entitats es podran realitzar amb aforament al 70% amb un màxim de 500 persones, o fins a un miler en llocs ventilats.
  • S'amplia l'aforament dels actes religiosos i cerimònies civils al 70% d'aforament.
  • També s'amplia fins al 70% l'aforament per a congressos, convencions i fires comercials.
  • Es podran celebrar actes de graduació universitària amb les mateixes condicions que els actes culturals. Al 70% aforament, asseguts, amb un màxim de 1.000 persones i fins a 3.000 a l’aire lliure o amb condicions de ventilació reforçada, mesures per evitar aglomeracions i amb assignació prèvia de seients i registre previ.
  • Les festes majors, revetlles i altres festes populars s'han d'ajustar a les restriccions encara vigents.
  • Es manté la limitació a un màxim de 10 persones per a les reunions socials.


  • Possible obertura de l'oci nocturn

    El Govern podria aprovar aviat la reobertura dels locals d'oci nocturn fins a les 2 h o les 3 h de la matinada. La Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC) aprovada al Consell Interterritorial de Salut delega en les autonomies la decisió sobre l'obertura dels locals d'oci nocturn en aquells territoris que estiguin en risc mitjà, és a dir, amb una incidència acumulada per sota de 150 casos per cada 100.000 habitants. És el cas de Catalunya, que presenta una incidència acumulada de 110 casos.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.