Refugees Welcome porta un de cada deu refugiats a Sant Cugat

Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, Cugat Mèdia parla amb una persona refugiada i una família acollidora de Sant Cugat


  • Comparteix:

Aquest diumenge, 20 de juny, se celebra el Dia Mundial del Refugiat. Una data marcada per les Nacions Unides per honrar les persones refugiades, fomentar l'empatia cap a elles i reconèixer la seva capacitat de resiliència. Refugees Welcome és una organització sense ànim de lucre que posa en contacte persones refugiades sense allotjament amb persones locals disposades a llogar una habitació a un preu assequible. L'organització, nascuda a Alemanya l'any 2014, va arribar a l'Estat espanyol un any després i a Sant Cugat el 2017. En aquests sis anys, Refugees Welcome ha possibilitat 107 acollides a tot el territori espanyol, 10 de les quals han tingut lloc a Sant Cugat. Cugat Mèdia ha parlat amb Richard Lamah, un refugiat de Guinea-Conakry establert a Sant Cugat, Gabriela Martínez, voluntària de l'organització, i Marta Jurgens i Xavier Oliva, família acollidora de la ciutat.

Quan parlem de refugiats és inevitable pensar en Síria, però el cert és que, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), cada minut hi ha 24 persones arreu del món que es veuen obligades a abandonar el seu país d'origen. Una d'elles és Richard Lamah, un jove de Guinea-Conakry que, mitjançant Refugees Welcome, comparteix pis a Sant Cugat amb el Ramon, un dels amfitrions de l'organització.

Refugiats i amfitrions es posen en contacte gràcies a la figura del 'vincle local', una persona intermediària que facilita la comunicació, fa un seguiment de la situació dels implicats i, a més, els ajuda en tot el que faci falta. "La idea és que la convivència sigui un impuls perquè les persones acollides puguin aconseguir una feina i emancipar-se al seu propi pis", explica Martínez, com a 'vincle local'.

Jurgens i Oliva, com a família acollidora, tenen clar que la persona refugiada no és l'única que es beneficia de l'experiència. "És una ajuda mútua. Nosaltres obrim les portes de casa nostra, però ell també obre moltíssimes coses, com la confiança d'explicar la seva experiència i els seus sentiments", comenten. Per la seva banda, Lamah se sent molt agraït per "aquestes persones que acullen la gent refugiada", que qualifica de "benedicció de déu". "No tothom oferiria casa seva com ells ho fan", assegura.






Xavier Oliva

Aquí hi ha refugiats de Síria, potser alguns, però també molts d'altres països i que també necessitaven una acollida i tenien problemes per trobar allotjament, feina, etc.

Gabriela Martínez

Ens enriquim culturalment i socialment, coneixem altres cultures. És molt bo. Jo estic molt contenta com a voluntària de l'organització.

Richard Lamah

Aquestes persones que acullen la gent refugiada són una benedicció de déu. No tothom oferiria casa seva com ells ho fan. Jo els seguiré beneint. Que déu els beneeixi i que hi hagi molta gent per acollir més persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.