Arcadi Oliveres, un llegat de raó, indignació, confiança i esperança

La Generalitat concedirà la Medalla d'Or a títol pòstum a l'activista i economista santcugatenc


Temes relacionats

Arcadi Oliveres: 'No tenim dret a perdre l'esperança' ( 4/jun/21)

Arcadi Oliveres ja és fill predilecte de Sant Cugat (31/mai/21)


  • Comparteix:

El llegat d'Arcadi Oliveres no només ha arrelat a Sant Cugat, sinó que va més enllà de les fronteres de la ciutat i s'estén per tot el país. La ciutat ho ha reconegut aquest divendres, una vegada més, amb un homenatge al Claustre del Monestir. Una trobada solemne, amb la presència d'autoritats polítiques com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha anunciat que la Generalitat li concedirà la Medalla d'Or a títol pòstum. L'emotivitat també ha tingut presència a la trobada, de la mà dels fills d'Oliveres, Albert i Bernat. El primer, amb el seu piano, ha obert la cerimònia amb una peça musical; el segon ha agraït que actes com aquest ajuden a omplir el 'buit' que ha deixat el seu pare.

Potser Oliveres no s'ho esperava, però va ser ell mateix qui va redactar el guió del seu homenatge: representants d'entitats amb què estava vinculat han recordat el seu pensament amb la lectura de fragments del llibre 'Paraules d'Arcadi'. L'antimilitarisme, la cultura de pau i la lluita pels drets i les llibertats, així com l'anticapitalisme, són algunes de les línies mestres que va defensar l'activisme de l'economista santcugatenc.

La presidenta de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Neus Sotomayor, ha estat la primera a elogiar la figura d'Oliveres. "Hem estat unes privilegiades", ha admès, ja que el vincle de l'entitat amb Oliveres els ha permès aprendre "de les seves raons, de la seva indignació, però també de la confiança i esperança". "Era un optimista que sempre ha cregut en el valor de l'educació i l'acció, per construir aquest molt més just, més amable i més humà que tots desitgem", ha expressat Sotomayor.

Tant la presidenta de la Unipau com Bernat Oliveres, fill de l'homenatjat, han subratllat que mai tenia un "no" per resposta per a ningú. "Per a ell, tothom era igual d'important, fos un conseller, un estudiant o la gent de l'Ateneu. Tothom era digne d'atenció, respecte, simpatia i relació propera. Per això nosaltres mai hem ens hem sentit "fills de"; l'Arcadi ha estat el nostre pare", ha reflexionat Bernat. També ha tingut unes paraules d'agraïment a la seva mare, Janine, per haver facilitat que l'economista hagi pogut atendre sempre tothom.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu primer acte a Sant Cugat des que ostenta el càrrec, ha recordat batalles compartides amb Oliveres, com les campanyes contra el deute extern o contra la guerra. També ha recordat com eren d'encertades les reflexions que portava a les seves xerrades: "Feia les preguntes encertades perquè trobéssim les respostes, lluny de dogmatismes i ortodòxies, però amb un compromís per revertir les injustícies que hi ha al món".

En clau municipal ha intervingut l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha posat en relleu que "darrere d'una persona bondadosa, pacifista i espiritual hi havia una crítica clara i contundent al capitalisme, al consumisme desenfrenat i a les ideologies neoliberal"

A banda de l'apunt musical que ha posat Albert Oliveres, també han actuat en la trobada el Col·lectiu de Música Antiga de Sant Cugat i el Cor Aglepta.

Mira aquí l'acte










Bernat Oliveres

Per a ell, tothom era igual d'important, fos un conseller, un estudiant o la gent de l'Ateneu. Tothom era digne d'atenció, respecte, simpatia i relació propera. Per això nosaltres mai hem ens sentit "fills de"; l'Arcadi ha estat el nostre pare.

Neus Sotomayor

Des de la Unipau som unes privilegiades. Hem estat al seu costat i hem après de les seves raons, de la seva indignació, però també de la confiança i esperança. Era un optimista.

Pere Aragonès

Ell feia les preguntes encertades perquè trobéssim les respostes, lluny de dogmatismes i ortodòxies, però amb un compromís per revertir les injustícies que hi ha al món.

Mireia Ingla

Darrere d'una persona bondadosa, pacifista i espiritual hi havia una crítica clara i contundent al capitalisme, al consumisme desenfrenat i a les ideologies neoliberal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.