Des de 1982 sentint el batec de Sant Cugat

Fa 39 anys que Ràdio Sant Cugat explica com s’ha transformat la ciutat, i ho seguirà fent amb les eines del segle XXI


  • Comparteix:

El carrer Santiago Rusiñol l'any 1991 / Foto: Fons Arxiu Municipal

El carrer Santiago Rusiñol l'any 1991 / Foto: Fons Arxiu Municipal

En tots els fets que han marcat la història recent de Sant Cugat sempre hi ha hagut un micro o una càmera de Cugat Mèdia. En aquest reportatge, que també es pot trobar en versió paper al carrer, repassem les notícies més destacades d'aquests 39 anys en les que el mitjà públic de la ciutat ha estat en primera línia per explicar-ho.


Barris nous i carrers sense cotxes: la ciutat es triplica en 39 anys
Sant Cugat ha passat de ser un municipi de 31.000 habitants el 1982 a una ciutat de més de 90.000 amb nous barris que envolten el nucli antic, que cada cop s'ha fet més extens, i Ràdio Sant Cugat -ara Cugat Mèdia- n'ha sigut testimoni privilegiat. En els darrers 39 anys, la ciutat ha experimentat el seu canvi més radical amb el naixement de Coll Favà, primer, i en els darrers anys amb l'aparició de Can Mates i Volpelleres, que són el preludi del tancament urbanístic que experimentarà el municipi en els propers anys.



Amb el Monestir, al centre, com a testimoni d’aquesta evolució, la vianantització del nucli ha estat un dels canvis més notables de la ciutat, que ha vist com els cotxes han desaparegut de zones com la plaça d’Octavià, el carrer Santiago Rusiñol, el Carrer Santa Maria i la plaça de Lluís Millet, on fa menys de 20 anys encara hi podien circular. Ara, després de la seva remodelació a partir del 2001, el vianant és el protagonista i pot passejar-hi tranquil·lament.







Aquest canvi, però, va començar abans, amb una de les obres urbanístiques més complexes que s’han fet en els darrers anys a Sant Cugat: la nova Rambla del Celler, que es va inaugurar el 12 de desembre de 1997. Les obres, que van durar mig any, van servir perquè el traçat de la Rambla es convertís en una bona part del seu trajecte en una via de doble sentit, després que anys enrere ja es tapés la riera que partia la ciutat en dos.



Quatre anys abans, el 1993, va néixer un dels emblemes de Sant Cugat, el Teatre-Auditori, que forma part del conegut com a Centre Cultural format també per la Biblioteca -anomenada del Mil·lenari primer, i Gabriel Ferrater actualment-, els cinemes i el Conservatori de Música. Tot plegat responia a una demanda de la ciutadania en infraestructura social i cultural que encara ara, 28 anys després, és un dels llocs més importants del municipi. El mitjà públic de Sant Cugat ha acompanyat i explicat tota aquesta transformació.

Si neva o bufa fort el vent, allà hi som
Sant Cugat ha viscut en aquests darrers 39 anys dos factors meteorològics que de ben segur estan a la retina de molts veïns i veïnes, i dels quals Cugat Mèdia va informar-ne minut a minut. En només un any de diferència, la ciutat va fer front a una ventada mai vista i a una nevada que, gairebé, supera la de l'any 1962, quan hi va haver gruixos de fins a 80 centímetres de neu.

Foto: Cugat Mèdia
El tren passant per Les Planes completament nevat el 2010 / Foto: Mané Espinosa


El 24 de gener de 2009, més de 60.000 arbres van caure, la majoria d’ells a la serra de Collserola, provocant destrosses als habitatges de 10 famílies i generant una factura municipal de 800.000 euros. Una de les zones més afectades va ser Valldoreix, on van caure 20.000 arbres. La ventada, amb ratxes de fins a 80 quilòmetres per hora, també va afectar el centre de la ciutat, amb zones que no van poder recuperar la normalitat fins passats cinc dies.

Foto: Cugat Mèdia
Els arbres caiguts a Valldoreix durant la ventada de 2009 / Foto: Mané Espinosa


Un any després, el 8 de març de 2010, Sant Cugat vivia una nevada que passats 11 anys encara es recorda. Aquell dia, la ciutat va despertar-se amb una fina capa de neu que en un primer moment semblava quelcom passatger, però que va acabar convertint-se en un fort temporal que va aïllar algunes urbanitzacions, va provocar talls de llum, va obligar a tancar escoles i va posar a prova els serveis d’emergències municipals, que van passar dues nits sense dormir per resoldre les nombroses incidències.

Cugat Mèdia, en la seva vocació de servei públic i local, va ser-hi, sense descans, en les dues vivències meteorològiques, per informar la ciutadania al minut a través de la ràdio i el diari digital. De fet, Cugat.cat va registrar 3.000 lectors únics durant el 8 de març de 2010, el triple que un dia normal -en aquella època-. Els usuaris van visitar prop de 13.000 pàgines diferents del portal de comunicació multimèdia. En dos dies, Cugat Mèdia va rebre i publicar un centenar llarg de fotografies de la nevada fetes per veïns i veïnes, i l’apartat especial d’imatges creat per a l'ocasió va ser vist més de 10.500 vegades en només 24 hores.

L'atac al Pi d'en Xandri que va commocionar la ciutat

Foto: Fons Arxiu Municipal
Uns operaris preparen les fustes per apuntalar el Pi d'en Xandri després de l'atac / Foto: Fons Arxiu Municipal


L'atac al Pi d'en Xandri és un dels fets que més rebombori mediàtic va aixecar a la ciutat en l'època prèvia al naixement de la web cugat.cat, i on la ràdio local va desplegar tot el seu potencial. La matinada del 2 de febrer de 1997 algú va intentar ferir de mort aquest imponent pi de 23 metres d'alçada que assenyala el camí a l'ermita de Sant Medir, símbol de la ciutat. El tall que li van fer amb una serra elèctrica i el foc que van provocar gairebé el mata, però la ràpida intervenció municipal el va salvar. Va ser necessari apuntalar aquest icònic pi, i ja fa 24 anys que els santcugatencs ja no veiem el Pi d'en Xandri de cap altra manera que amb les fustes de suport fent-li una faldilla. Que l'atac a aquest símbol de la ciutat va tocar la fibra dels santcugatencs ho demostra que es va convocar la manifestació més nombrosa que es recorda que tenia com a lema: 'Protegim Torre Negra'.

Foto: Fons Arxiu Municipal
Un tècnic observa de prop el tall fet al tronc del Pi d'en Xandri / Foto: Fons Arxiu Municipal


El foc crema La Floresta i Les Planes

L'11 d'agost de 1994 és una data marcada per a molts santcugatencs. Aquell dia el foc va calcinar 135 hectàrees a Les Planes i La Floresta, un incendi que va afectar 70 habitatges. Quan passen successos d'aquesta magnitud, els mitjans locals sempre estem allà per explicar-ho, i Ràdio Sant Cugat es va multiplicar per informar els santcugatencs de tot el que estava passant a la serra de Collserola aquell agost de 1994.

Foto: Fons Arxiu Municipal
L'incendi de 1994 va cremar moltes hectàrees a Collserola / Foto: Fons Arxiu Municipal


Els Gausacs toquen el cel amb el primer 3d9

La cultura popular forma part de l'ADN de Sant Cugat. Les actuacions dels Castellers, els Geganters i els Diables, per exemple, marquen el batec dels caps de setmana a la ciutat, i on mai no hi falta una càmera o un micròfon de Cugat Mèdia. Una de les fites d'aquestes entitats més recordada és el dia que els Gausacs van descarregar a la plaça d'Octavià el seu primer 3 de 9, el 28 de novembre de 2017, nosaltres vam immortalitzar el moment.

Foto: Cugat Mèdia
El 3 de 9 dels Gausacs a la plaça d'Octavià el 28 de novembre de 2017 / Foto: Cugat Mèdia


Les dues copes del Junior
L'esport santcugatenc és molt divers i Cugat Mèdia fa anys que en fa un seguiment exhaustiu. Ens aquests 39 anys els clubs locals han assolit algunes fites, entre les que destaquen les dues Copes de la Reina del Junior femení d'hoquei herba. Entre els dos títols hi ha 32 anys i un fil que les uneix: la família Serrahima. Si a la copa del 1988 va jugar la Sandra Serrahima, el 2020 van aixecar el títol les seves tres nebodes, la Mariona, la Berta i l'Anna.

Foto: Família Serrahima
La plantilla del Junior femení que va guanyar la Copa de la Reina de 1988 / Foto: Família Serrahima


INAUGURACIONS

1987: Centre d'Alt Rendiment

L'any 1987 Sant Cugat es va posar al mapa de la Catalunya preolímpica amb la inauguració del Centre d’Alt Rendiment (CAR). 34 anys després, encara forma els millors esportistes.

Foto: Fons Arxiu Municipal
El Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat poc després de la seva inauguració / Foto: Fons Arxiu Municipal


1986: Discoteca Chic

Durant 18 anys l'actual plaça del Xic era coneguda com la rotonda del Chic perquè és on estava aquesta mítica discoteca santcugatenca, inaugurada el 1986 i que va tancar portes el 2004.

Foto: Fons Arxiu Municipal
El dia de la inauguració de la mítica discoteca Chic Sant Cugat / Foto: Fons Arxiu Municipal


1990: Arriba HP a Sant Cugat

Una de les primeres multinacionals que va decidir instal·lar-se a Sant Cugat va ser la tecnològica HP. Encara avui aquesta empresa continua sent un pol d'atracció de talent internacional.

Foto: HP
Jordi Pujol el dia que va visitar les instal·lacions d'HP / Foto: HP


1983: Televisió Espanyola

El naixement de Ràdio Sant Cugat i l'arribada de Televisió Espanyola a la zona de Can Sant Joan van anar quasi en paral·lel. Molts treballadors han acabat vivint aquí.

Foto: RTVE Catalunya
Les instal·lacions de Televisió Espanyola poc després d'inaugurar-se / Foto: RTVE Catalunya



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.