La nova escola La Mirada de Sant Cugat: un projecte 'singular, pioner i integrat a la natura'

El ple municipal aprovarà aquest juliol inicialment el projecte executiu, que segueix els terminis per entrar en funcionament el curs 2023-24


  • Comparteix:

La nova escola La Mirada, al Parc del Bosc de Volpelleres, ja té projecte executiu, que s'aprovarà inicialment al ple municipal d'aquest juliol. El nou edifici tindrà una superfície de prop de 5.000 metres quadrats, uns 2.300 de porxos i gairebé 5.000 d'exteriors, en un projecte 'singular' i 'pioner' al país i molt esperat, després de tots els 'obstacles' que, tant l'Ajuntament com la Generalitat, han patit per a la seva construcció. Serà un edifici amb espais polivalents per adaptar-se al projecte pedagògic i a les necessitats de l'alumnat i integrat a la natura, dins del Bosc de Volpelleres.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha insistit que la construcció d'aquesta escola és "una prioritat" per al govern local i n'ha destacat el caràcter "únic" i "singular", no només per l'edifici i la seva ubicació sinó també pel projecte educatiu.

En aquest sentit, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha assistit a la presentació i ha aprofitat per signar el llibre d'honor de l'Ajuntament, també s'ha mostrat "molt satisfet" d'aquesta escola, que ha qualificat de "pionera" al país. El conseller ha posat en valor "la mirada pedagògica" que ha tingut el projecte arquitectònic, que marca el camí per a futures construccions i ampliacions de centres educatius.

El projecte, que ha estat redactat per l'equip d'arquitectes GATPA UTE, segueix el calendari previst, amb l'inici d'obres el gener de l'any que ve i l'entrada en funcionament el curs 2023-2024. I la inversió serà de més de 8,8 milions d'euros, 5,2 dels quals els aporta la Generalitat i la resta (3,6 milions) l'Ajuntament.

Després de la polèmica ambiental, amb l'anunci d'entitats ecologistes de la presentació d'un contenciós, el govern local ha insistit que la majoria d'arbres de més interès, alzines i roures, que s'hagin de talar es trasplantaran i, de fet, el mateix projecte preveu que acabi havent-hi més arbres dels que hi ha actualment a la zona.

El nou edifici


L'escola La Mirada acollirà tres línies per curs d'educació Infantil i Primària. Hi haurà nou aules per a infantil i un espai de psicomotricitat i 18 aules per a Primària, que seran adaptables segons les necessitats i amb vidrieres, directament connectades al parc del Bosc de Volpelleres. També tindrà una sala polivalent d'uns 300 metres quadrats, també envidrada, biblioteca, aules de desdoblament, pista poliesportiva amb pèrgola, vestuaris, menjador i cuina, porxos i un espai de fòrum i un espai d'administració i direcció. Pel que fa a la sostenibilitat, el disseny de l'edifici preveu una reducció energètica del 50% amb sistemes d'estalvi d'aigua i energia lumínica, ventilacions creuades, espais bioclimàtics i producció d'energia sostenible.




Mireia Ingla

Fa molt de temps que estem esperant aquesta escola, és un dels projectes més desitjats i esperats. És la prioritat d'aquell govern perquè afecta moltíssimes famílies, nens i nenes que tenen ganes de començar en aquesta escola que és un projecte singular, una escola única.

Josep Gonzàlez-Cambray

Els nous reptes requereixen noves mirades. Estem davant d'un projecte que fa una mirada sostenible, relacional, natural, pedagògica, transformadora del que volem que passi dins les aules, i d'igualtat d'oportunitats. Heu estat pioners.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Un projecte singular, sens dubte, ja que és l’únic que es basa en un ecocidi, la destrucció d’una bona part d’un bosc no només singular si no necessari. Que el conseller digui que és un model a seguir, ja és massa i anticipa la fi de boscos naturals i rieres urbanes i periurbanes.

Xavier Bona Garcia . Enviat el 2/jul/21


El que es vol està prou clar: construir un edifici i destruir de forma irreparable bona part d’un bosc natural aquest sí únic i singular. La resta són apreciacions.

Xavier Bona Garcia . Enviat el 4/jul/21


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.