A les piscines, alerta constant amb la canalla per evitar ofegaments

La vigilància dels adults resulta fonamental per evitar ofegaments, que són una de les 10 primeres causes de mortalitat infantil


  • Comparteix:

En aquesta temporada de bany, que acaba de començar, han mort 7 menors i 8 adults / Foto: ACN (Salvador Miret)

En aquesta temporada de bany, que acaba de començar, han mort 7 menors i 8 adults / Foto: ACN (Salvador Miret)

La temporada d'estiu ja ha arribat i les ganes de banyar-se a les piscines i les platges són immenses. De fet, les piscines municipals de Sant Cugat van obrir el passat 23 de juny. Cal gaudir-ne, això sí, de forma segura i en alerta, ja que l'ofegament és una de les 10 primeres causes de mortalitat infantil.

En aquesta temporada de bany, que acaba de començar, ja han mort arreu del país set menors i vuit adults. Cugat Mèdia ha parlat amb la infermera del SEM, Olga Villena, que qualifica aquestes xifres d'"alarmants" i les posen de manifest la "falsa sensació de seguretat a l'aigua". "En casos d'ofegament els testimonis presents són molt importants: el primer que han de fer és comprovar si la persona respira i, en cas que no sigui així, han de trucar immediatament al SEM i iniciar les maniobres RCP", explica la sanitària sobre el protocol a seguir.

Una persona adulta pot ofegar-se en un o dos minuts; un nen, en només 30 segons. "Qualsevol distracció pot determinar la vida o la mort en aquests casos i, per tant, cal estar atents i no perdre de vista els més petits en cap moment", recalca la infermera del SEM. L'ofegament d'un infant acostuma a passar de forma "silenciosa", no demanen socors i dediquen totes les seves energies a intentar sortir de l'aigua, movent els braços.

"Disposar o no de desfibril·ladors és el que realment determina si es pot salvar la vida o no de la persona ofegada; l'ús del DEA està associat gairebé al doble de supervivència", subratlla Villena. "Els èxits del SEM deriven directament de la rapidesa en l'avís de les persones que s'hi troben en el lloc i de la immediatesa en la maniobra de la pràctica RCP".

"Els coneixements d'RCP s'haurien de donar a les escoles de forma obligatòria", considera Villena. "Si es fan malament les maniobres, alguna costella es pot trencar, però al final serà més important haver-li salvat la vida, perquè més mal ja no li pots fer a una persona que s'està a punt de morir", recalca la infermera.

El coordinador de natació del Club Tennis Natació Sant Cugat, Marc Llonch, exposa la "importància" de saber nedar per evitar ofegaments i subratlla la importància que es facin cursos de natació amb els infants més petits a les escoles. En la mateixa línia que Villena, posa en valor l'atenció que han de tenir "sempre" els pares, mares o tutors legals i responsables dels infants en el moment en què es troben banyant-se a l'aigua: "A les piscines els pares no els poden treure els ulls de sobre", apunta Llonch.


Olga Villena

Amb els nens, sobretot, d'1 a 4 anys, l'accident aquàtic és una de les principals causes de mort perquè es poden ofegar amb poca aigua, de forma ràpida i silenciosa. És molt perillós, sempre sempre, en qualsevol edat del nen, se l'ha de vigilar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.