L'absència de l'Arcadi marca l'inici del curs d'estiu de la Unipau

La doctora Itziar Ruiz-Giménez ha reflexionat sobre els factors que condicionen l'anàlisi de la realitat a la conferència inaugural


  • Comparteix:

La renovada seu de la Unió ha acollit, per primera vegada, el curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que aquest any celebra la seva 36a edició. Una edició marcada, sens dubte, per l'absència d'Arcadi Oliveres, a qui ha recordat emocionada la nova presidenta de l'entitat, Neus Sotomayor, durant la inauguració. Un acte que també ha comptat amb la participació de l'alcaldessa, Mireia Ingla, i el president de la Unió, David Pujol. La doctora en Relacions Internacionals Itziar Ruiz-Giménez ha estat la primera ponent d'un cicle que gira al voltant de les resistències col·lectives contra l'explotació, la impunitat del poder corporatiu i l'antiracisme polític.

Durant la inauguració, que ha tingut lloc aquest dijous, l'alcaldessa ha tingut unes paraules de record per a l'Arcadi i ha volgut recalcar "el contingut d'aquesta edició, que compta amb una mirada ecologista, feminista i antiracista". David Pujol, per la seva banda, s'ha mostrat "encantat de compartir aquest espai amb la Unipau" i ha incidit en què aquest fet "és una mostra d'aquesta nova etapa de la Unió com a equipament de la ciutat".

Una invitació a la reflexió
Lluny de compartir grans certeses, la primera xerrada del curs ha obert molts interrogants per a la reflexió. 'Teixint xarxes de resistències enfront de la globalització neoliberal en temps de pandèmia' és el títol de la conferència de la doctora en Relacions Internacionals Ruiz-Giménez, durant la qual la ponent ha reflexionat sobre els factors que condicionen l'anàlisi de la realitat i els impactes que la Covid-19 està produint en els engranatges de la globalització neoliberal. En aquest sentit, Ruiz-Giménez ha insistit que "no es pot entendre la realitat sense tenir en compte les ulleres amb les quals ens han ensenyat a mirar-la".

Respecte als reptes als quals s'enfronta la societat, la ponent ha qüestionat d'on parteix i què signifiquen la mirada feminista, la mirada antiracista i la mirada ecologista, i ha recordat que "en els espais de resistència també s'hi articulen espais de privilegi als que ningú no vol renunciar". Tal com ha dit des del principi, "no us donaré cap certesa, només compartiré la meva pròpia crisi personal i intel·lectual".






Neus Sotomayor

Aquest any tenim bastantes novetats. La primera és que no hi és l'Arcadi. Per tant, jo estic assumint la funció de presidenta, i em fa una mica de pena, la veritat.

Mireia Ingla

Una vegada més han encertat amb la temàtica. El tema de la pandèmia, que l'any passat ja es va parlar, se'n tornarà a parlar aquest any, perquè encara no n'hem sortit, de la pandèmia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.