Les conseqüències de l'inevitable col·lapse que viurem en els pròxims 30 anys, al curs d'estiu de la Unipau

Carlos Taibo ha exposat les causes i possibles conseqüències del desastre que estan provocant el canvi climàtic i l'esgotament de les fonts d'energia


  • Comparteix:

Carlos Taibo i Jordi Casas durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

Carlos Taibo i Jordi Casas durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

'De què parlem quan parlem de col·lapse ecosocial i ecofeixisme?' és el títol de la ponència que ha fet el professor jubilat de Ciència Política, Carlos Taibo, aquest divendres, al curs d'estiu de la Unipau. Taibo, que considera que la humanitat patirà un col·lapse inevitable a causa del canvi climàtic i l'esgotament de les matèries energètiques, ha convidat els assistents a reflexionar sobre les conseqüències que tindrà aquest col·lapse. Tot això en un termini de temps, segons el ponent, de trenta anys. 'El col·lapse no serà d'aquí a cent anys o més, sinó que passarà entre avui i el 2050', ha dit.

Taibo s'ha aventurat a definir alguns trets d'una possible societat postcol·lapse, marcada per la reducció de la població humana i per un retrocés en l'oferta d'energia, cosa que provocaria un fort impacte en la indústria de l'automòbil i en el comerç internacional. A més, en l'àmbit econòmic, Taibo preveu un tancament massiu d'empreses, amb el consegüent increment de l'atur i dissolució definitiva, per tant, de l'estat del benestar. Segons ha explicat el ponent, el cop serà molt més fort a les ciutats que al món rural.

D'altra banda, l'expert ha remarcat la incògnita sobre quines seran les reaccions predominants respecte al col·lapse, i ha anomenat dues tendències que ja s'estan començant a perfilar: la transició ecosocial, que fomenta el decreixement, la desurbanització, i, en resum, la simplificació de la societat, i l'ecofeixisme, que considera que cal aïllar o exterminar la població humana que sobra. Respecte a aquesta qüestió, Taibo ha posat de manifest que "les xarxes de suport mutu que van aparèixer espontàniament durant la pandèmia ens ajuden a mantenir l'esperança en el futur de la humanitat".

Amb tot, Taibo ha animat el públic a qüestionar-se quines són les preguntes que el sistema ens impedeix fer-nos, ja que, segons ell, "ens diuen que hem de buscar noves fonts d'energia per mantenir el que hem aconseguit, però, realment volem mantenir això que hem aconseguit?". L'expert també ha recalcat que cal anar amb compte amb aquelles solucions alternatives al col·lapse que alguns titllen de "poc realistes", ja que, segons ha dit, "invoquen la realitat els mateixos que l'han perfilat en funció dels seus propis interessos. I en aquestes condicions no ens queda més remei que ser orgullosament no realistes", ha sentenciat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.