La crisi energètica i l'emergència climàtica incrementen la urgència d'una transició 100% renovable

Al curs d'estiu de la Unipau, Antonio Turiel ha explicat quin és el present i futur de les energies no renovables i les limitacions de la transició


Temes relacionats

Les conseqüències de l'inevitable col·lapse que viurem en els pròxims 30 anys, al curs d'estiu de la Unipau ( 9/jul/21)

L'absència de l'Arcadi marca l'inici del curs d'estiu de la Unipau ( 8/jul/21)


  • Comparteix:

Antonio Turiel durant la conferència del curs d'estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Antonio Turiel durant la conferència del curs d'estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

És possible fer una transició de model energètic 100% renovable? En una nova conferència del curs d'estiu de la Universitat Internacional per la Pau (Unipau), l'investigador científic de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), Antonio Turiel, ha exposat quina és l'actual situació dels combustibles fòssils i ha parlat del camí cap a aquesta transició energètica. Així i tot, Turiel ha volgut remarcar que la crisi energètica i l'emergència climàtica incrementen la urgència d'una transició 100% renovable, però a la vegada la dificulten. L'investigador científic ha presentat aquest dissabte la conferència 'El control de les energies. Transició del model energètic'.

Des del 2014, la inversió de les petrolieres per trobar nous jaciments rendibles ha disminuït un 60% i, fins al 2025, la producció de petroli podria caure un 50%. Antonio Turiel ha donat aquestes xifres durant la seva xerrada i ha remarcat que "tindrem una davallada important", la qual, de fet, "ja està afectant la producció de dièsel i de moltes matèries primeres", i està provocant un "encariment generalitzat" de molts productes. Les energies no renovables estan en un declivi progressiu i cada vegada "costarà més trobar-ne". Turiel ha afirmat que, a la vegada, això afecte "les possibilitats de fer una transició energètica ordenada".

Així i tot, l'investigador científic té clar que "acabarem en un model 100% renovable". La qüestió és com s'hi arribarà. Primer, considera que el model plantejat està "condemnat al fracàs" i cal replantejar-lo. I, segon, remarca el fet que cal tenir en compte quina quantitat representarà aquest 100%, i està convençut que "serà bastant menys" de l'energia que consumim actualment, aproxima que serà "menys de la meitat".

Durant la conferència del curs d'estiu de la Unipau, Turiel també ha exposat algunes de les limitacions de les energies renovables elèctriques com, per exemple, que tenen un potencial limitat, depenen de materials que actualment són escassos i depenen de combustibles fòssils per a la seva instal·lació. Una de les conclusions d'Antonio Turiel és la urgència en obrir el debat "a altres alternatives" que incloguin "la producció local no elèctrica i el decreixentisme".

El missatge que ha volgut transmetre l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar és que es disposa de "coneixements cientificotècnics" per fer "una transició ordenada". Ara, però, "falta voluntat social i política" per avançar cap a un model que vagi "en la direcció del que necessitem". "Som a temps, però hem de posar-nos les piles", ha conclòs Antonio Turiel.

La conferència es pot recuperar completa al YouTube de la Unipau.




Antonio Turiel

Un dels missatges que transmeto és que tenim coneixements cientificotècnics per fer una transició ordenada. Falta voluntat social i política d'anar cap a un model que realment pugui anar en la direcció que necessitem, convé esforçar-nos. Estem a temps, però hem de posar-nos les piles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.