Àngel Exojo (jove agredit): 'M'han de matar perquè es consideri una agressió homòfoba?'

Exojo ha denunciat una agressió LGTBI-fòbica a Sant Cugat durant la Festa Major d'enguany


  • Comparteix:

Imatge de l'Àngel Exojo / Foto: Cedida

Imatge de l'Àngel Exojo / Foto: Cedida

Àngel Exojo. Aquest nom ha sonat aquests dies. És el jove que va denunciar una agressió homòfoba durant la Festa Major de Sant Cugat i que va aconseguir que més de 250 persones es concentressin davant de l'ajuntament per defensar la diversitat i rebutjar la violència. Cugat Mèdia ha parlat amb ell un cop han passat uns dies del rebombori mediàtic.

ESCOLTA-HO

Què et va passar durant la Festa Major d'enguany?
No ho recordo, però et puc explicar el que m'han dit. Estava estirat a un banc amb les meves amigues i un noi em va avisar, per no dir amenaçar, que si seguia estirat, em pegarien. La meva amiga es va aixecar i va preguntar per què només m'amenaçaven a mi, si ella també estava estirada. A continuació, aquest noi va aparèixer amb dos amics més. En aquell moment, va passar un grup de joves a peu, i els que ens havien amenaçat s'hi van acostar, van agafar un noi pel coll i li van demanar el mòbil i tabac. La meva amiga va intervenir i llavors els nois li van demanar el mateix a ella, que va dir que no. Llavors vaig intervenir jo, per dir-li a la meva amiga que marxéssim. El noi em va fer una repassada de dalt a baix i em va demanar el mòbil. Jo li vaig dir que el tenia al cotxe i seguidament em va donar un cop al cap. Llavors ell va fugir corrents mentre deia "maricón".

Des que vas fer pública la teva agressió, t'hem vist explicant la teva història als mitjans, al carrer, a les manifestacions... És important donar a conèixer aquest tipus de violència?
És importantíssim, perquè és una cosa que sempre s'ha viscut en silenci i amb vergonya. No ens hem d'avergonyir, només, de ser com som, sinó que a més ens hem d'avergonyir de la violència que rebem? És una cosa que s'ha de denunciar, visibilitzar, assenyalar i criminalitzar.

I en aquest acte de fer-ho públic, t'has sentit acompanyat?
Sí, però el meu pronòstic s'ha complert. Va haver-hi un 'boom' molt fort, però ara hem arribat a un punt mort. La gent torna a fer la seva vida normal, es torna a oblidar, fins i tot, que aquestes coses segueixen passant. I és una sensació agredolça.

Què li diries tu a una persona que es trobés en una situació similar?
En primer lloc, que ho sento. I, després, que no s'enfonsi. Que recordi que si no ho denunciem nosaltres, no ho denunciarà ningú més. Hem de lluitar nosaltres. És la nostra responsabilitat denunciar els fets que ens passen. I en el cas que ho vulgui denunciar, li donaria tot el meu suport i estaria al seu costat. No estem soles en això. En el col·lectiu ens fem companyia, perquè tots passem situacions semblants.

Ara per ara una agressió homòfoba només es pot jutjar com a agreujant dins del delicte de lesions o com a delicte d'odi, però s'ha de demostrar que la motivació sigui efectivament l'homofòbia. Què en penses d'això?
Penso que és una mesura força homòfoba. Crec que ens estan silenciant en l'àmbit legislatiu. Jo no hi entenc gaire, però, clar, que s'hagi de demostrar que és una agressió homòfoba quan la motivació ha estat l'homofòbia, és una forma de dubtar de la meva versió, de mi, de la situació de l'altra persona... Insinuen que m'han dit "maricón" com em podrien haver dit "imbècil". Doncs per què em va dir "maricón"? En el moment que tu utilitzes "maricón" com a insult, s'ha de considerar com un insult homòfob. Què ha de passar per considerar que és una agressió homòfoba, si no? Que em matin? A mi em decep tot això.

De fet, explicaves que quan vas posar la denúncia als Mossos no et vas sentir gaire còmode, oi?
Els Mossos no fan costat al col·lectiu LGTBI+, ni tampoc a altres col·lectius. Tothom ho sap i nosaltres no hi podem fer res, i això crea molta impotència. Encarar-te a un Mosso d'Esquadra quan tu estàs intentant denunciar una cosa, costa i és complicat. Jo em vaig trobar en una situació desagradable i estava entre "salto i li dic quatre coses o callo perquè em faci cas". Em vaig sentir força intimidat, molt incomprès i molt poc còmode.

Havies viscut abans alguna situació de violència per la teva orientació sexual?
Violència verbal, moltíssimes vegades. Física, alguna vegada, també. Respecte a les agressions verbals, ja hem assumit com a col·lectiu que sempre ens assenyalaran.

Creus que tenen més ressò, ara, aquest tipus d'agressions?
Aquestes agressions físiques homòfobes, sempre han existit. Tan mediàtiques? Potser no. Ara sembla que hi hagi més agressions i la gent es pregunta si la societat s'ha tornat més homòfoba. No, ja ho era, però ara hi ha un discurs polític darrere que l'impulsa, li fa d'altaveu i fa sentir segurs els agressors. Quan soc jo qui m'hauria de sentir segur al carrer, ells no s'haurien de sentir segurs de pegar-me quan jo vaig pel carrer.


Àngel Exojo

M'han de matar perquè ho considerin una agressió homòfoba? Potser fins i tot així encara ho posarien en dubte. Ha arribat un punt que a mi em sorprèn i em decep tot això.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.