Existeix el delicte d'agressió homòfoba?

Cugat Mèdia parla amb diferents experts sobre la legislació vigent i l'acompanyament a les víctimes


Temes relacionats

Àngel Exojo (jove agredit): 'M'han de matar perquè es consideri una agressió homòfoba?' (18/jul/21)

Investiguen una presumpta agressió homòfoba durant la Festa Major a Sant Cugat ( 5/jul/21)


  • Comparteix:

Un paraigua amb l'arc de Sant Martí en una manifestació LGTBI / Foto: ACN

Un paraigua amb l'arc de Sant Martí en una manifestació LGTBI / Foto: ACN

Mentre que les agressions homòfobes aquest any han crescut un 25%, segons dades de l'Observatori contra l'Homofòbia, al codi penal encara no existeix cap delicte ni cap tipificació relacionada directament amb la LGTBI-fòbia. És per això que quan algú pateix una agressió homòfoba acostuma a fer una denúncia per un delicte de lesions. Posteriorment, l'acusació ha de demostrar que la motivació de l'agressor ha estat efectivament l'homofòbia, per poder aplicar l'agreujant genèric d'odi, com podria ser el cas del noi agredit durant la Festa Major de Sant Cugat. Cugat Mèdia en parla amb tres experts.

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, considera que, tot i que l'agreujant genèric d'odi podria ser una eina útil, no és efectiva, perquè "la motivació sempre és qüestionada". Segons Rodríguez, "els indicadors d'homofòbia són fàcils de veure, però a vegades sembla que es vulgui mirar cap a un altre costat. Es frivolitza molt la violència cap a les persones LGTBI+". Rodríguez critica que es posi en dubte que sigui homòfoba una agressió "fins i tot si et diuen 'maricón de merda'", i recomana "formació" als jutges, policies i mossos perquè coneguin d'una forma "més rigorosa" el col·lectiu.

Per la seva banda, el president de la Secció de Dret Penal del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Miguel Capuz, recorda que "sempre és un problema de prova". Així doncs, per demostrar un delicte, és recomanable aportar alguna prova visual o d'àudio (fotos, vídeos, gravacions...), així com la declaració d'un testimoni. Paral·lelament, Capuz reconeix que "el codi penal sempre va per darrere de la realitat social".

Penes variables en funció de la gravetat
Capuz explica les condemnes per delictes de lesions amb l'agreujant d'odi van des de multes de 12 a 24 mesos i fins a penes de presó d'un a tres anys. Si la lesió és lleu, és a dir, no requereix tractament mèdic, la pena és de multa. Si és una lesió greu, en canvi, la pena pot ser de tres mesos a tres anys de presó, o de sis a dotze mesos de multa. A més, quan s'afegeix l'agreujant de delicte d'odi, s'imposa la pena en el que s'anomena 'la meitat superior', la qual cosa podria suposar uns 20 mesos de presó.

Tot i això, més enllà de la condemna, Eugeni Rodríguez considera que "és important que hi hagi una reparació de la víctima". Una reparació que, segons explica, ha de passar perquè l'agressor demani perdó, que la víctima no se senti recriminada ni qüestionada i que es compleixi tot el que s'hagi pactat.

Suport i acompanyament
La tècnica del Servei d'Atenció LGTBI+ de Sant Cugat (SAI), Cynthia Rubio, explica que "en el cas d'una agressió homòfoba, des del SAI acompanyem emocionalment i socialment a la persona amb tot el que necessiti". Rubio anima tothom qui es trobi en una situació així a adreçar-se al SAI, ubicat a la Casa Mònaco, presencialment o telefònicament, al 93 565 70 00.

Des de l'Observatori contra l'Homofòbia també s'ofereix aquest acompanyament jurídic i psicosocial. "L'Observatori neix amb la voluntat que la víctima d'una agressió LGTBI-fòbica trobi, des del primer moment, un acompanyament còmplice i proper, en el qual no es qüestionin els fets", explica Rodríguez.







Cynthia Rubio

Però des del SAI, el que fem és acompanyar emocionalment i socialment a la persona, per tot el que necessiti. Si l'hem de posar en contacte amb serveis especialitzats, si necessita un contacte amb persones del col·lectiu, etc. Acompanyem la persona emocionalment en aquests moments.

Miguel Capuz

Si jo pego algú o li robo, i li dic 'maricón, lesbiana, trans', o el que sigui, si manifesto aquestes expressions, l'acusació podrà dir que el delicte s'ha realitzat per aquest motiu. Però és un problema de prova, tingueu-ho clar.

Eugeni Rodríguez

Es frivolitza molt amb el tema de la violència a les persones LGTBI+. I jo crec que si hi ha hagut una cosa bona, és que el col·lectiu s'ha empoderat. Ha sortit i aquesta vegada Ha dit no, diguem les coses pel seu nom. "Samuel no murió, lo asesinaron".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.